Gas en mazout stilaan onbetaalbaar: “Waarmee moeten we dan verwarmen om ons niét blauw te betalen? ” | Radio 2

Gepubliceerd op Auteur: koenarchief

https://radio2.be/de-inspecteur/gas-en-mazout-stilaan-onbetaalbaar-waarmee-moeten-we-dan-verwarmen-om-ons-niet-blauw

Gas en mazout stilaan onbetaalbaar: “Waarmee moeten we dan verwarmen om ons niét blauw te betalen?”


Het is zover: we zitten met een knoert van een energiecrisis. Nu komt het erop aan om de juiste keuzes te maken. We willen ons de komende jaren niet arm maar warm stoken. Wetenschappers zijn het erover eens dat de warmtepomp de toekomst is. Maar zo’n pomp is niet haalbaar voor elke woning en voor elke portemonnee. Energiespecialist Ronnie Belmans geeft zijn visie bij De Inspecteur op Radio 2.

Gas en mazout hebben afgedaan

We wisten dat we op termijn afscheid zouden moeten nemen van onze gas- of mazoutketel. Want tegen 2050 moeten we onze huizen klimaatneutraal verwarmen, zonder fossiele brandstoffen dus.

Voorlopig zag het ernaar uit dat die ketel in veel huizen nog wel even dienst zou doen. Maar de hoge energieprijzen maken ons duidelijk dat er iets moet veranderen. “De enige juiste weg die we kunnen opgaan is die van de elektrificatie”, zegt energiespecialist Ronnie Belmans.

Belmans is professor-emeritus aan de KU Leuven en hij is ook voormalig voorzitter van Energyville. Hij heeft een onderbouwde toekomstvisie voor het energievraagstuk. “Elektrificatie is de enige manier om de klimaatdoelstellingen te halen en tegelijk onszelf in een onafhankelijke positie te zetten. Elektrische stroom kunnen we zowel groen als lokaal produceren.”

Energiecrisissen komen terug. Laat ons nu de juiste stappen zetten om in de toekomst gerust te zijn.

Ronnie Belmans, energiespecialist

De energiecrisis en de oorlog in Oekraïne maken volgens Belmans pijnlijk duidelijk dat we niet alleen stappen moeten zetten voor het klimaat. “We moeten ook investeren in onze eigen energie-onafhankelijkheid. Door onze energie lokaal op te wekken, beschermen we ook onze portemonnee. Dat moet sowieso ooit gebeuren, dus stel niet uit wat je vandaag al kan doen.”

Eerst isoleren

De warmtepomp wordt volgens Belmans onvermijdelijk.

Maar voordat je zo’n pomp installeert, moet je eerst werk maken van goede isolatie. “Alles begint daarmee”, zegt Belmans. “Investeer allereerst in degelijke dak-, vloer- en muurisolatie. Pak dat ineens ook grondig aan. Ga voor een isolatie volgens klasse B, zo zit je goed tot 2050. Als je nu te weinig isoleert, moet je binnen tien à vijftien jaar opnieuw isoleren om de nieuwe norm te halen.”

Begin met je huis te isoleren volgens de strenge normen van de toekomst, zo zit je meteen goed tot 2050.

Ronnie Belmans, energiespecialist

Dan pas een warmtepomp

In het ideale scenario van Belmans vervang je na het isoleren je ketel door een warmtepomp, gecombineerd met zonnepanelen.

Maar er is een probleem: warmtepompen verbruiken veel stroom. En stroom is vandaag ook duur. “Het klopt dat stroom ook veel kost, maar minder dan gas”, zegt Belmans. “Na een grondige renovatie en de introductie van een warmtepomp, kom je op ongeveer een achtste of een negende van het aanvankelijke energieverbruik. Dan ben je nog veel beter af dan met die fossiele brandstof.”

En wat met de horrorverhalen die je soms hoort over warmtepompen? De Inspecteur krijgt geregeld klachten over peperdure installaties die snel stuk gaan en die nooit het beloofde rendement halen. Het gevolg? Mensen zitten met een torenhoge elektriciteitsfactuur nadat ze een zware investering doen.

Belmans ontkent het probleem niet. “Er waren in het verleden helaas firma’s actief die het niet goed aanpakten. Maar die ‘cowboys’ zijn er meer en meer tussenuit. Er is rommel op de markt geweest, maar vandaag kun je met een gerust hart investeren in een warmtepomp. De technologie heeft haar degelijkheid bewezen. Kijk naar Duitsland en Scandinavië. Daar is de warmtepomp intussen de meest verspreide verwarmingstechnologie.”

Vandaag kun je met een gerust hart in een warmtepomp investeren. Doe het wel via een installateur die erkend wordt door de producent.

Ronnie Belmans, energiespecialist

Wat als je geen vloerverwarming hebt?

Allemaal goed en wel, maar niet iedereen kan zomaar een warmtepomp installeren.

In heel wat bestaande woningen is er bijvoorbeeld geen vloerverwarming voorzien. “Ik snap dat het niet evident is om de hele vloer uit te breken”, zegt Belmans. “Maar er bestaan intussen wel warmtepompen die een temperatuur van 60 à 70 graden Celsius leveren. Je kunt die dus aansluiten op je gewone radiatoren. Ze zijn duurder en minder energie-efficiënt, maar het kan wel.”

Wat als je huurt of in een appartementsgebouw woont?

Bewoners van een appartementsgebouw kunnen niet zomaar in een warmtepomp investeren. “Voor hen komt het erop aan om samen met alle bewoners de stap te zetten naar een grondige renovatie”, zegt Belmans. “Wanneer er een aanpassing gepland is, grijp het moment dan aan om meteen het hele gebouw volledig aan te pakken en te isoleren tot klasse B.”

Wat als je een woning huurt? “Dan kun je met de huisbaas afspraken maken over een renovatie”, volgens Belmans. “Staar je niet blind op de huurprijs alleen. Om de werkelijke woonprijs te kennen, moet je er de energiekost bij tellen. Is een woning niet energiezuinig, dan zou dat moeten gecompenseerd worden door een lagere huurprijs”, zegt Belmans.

Heb je budget? Investeer dan in isolatie en een klimaatneutrale verwarming. Je huis zal z’n waarde veel langer behouden.

Ronnie Belmans, energiespecialist

Doe het meteen goed

Pak de woning bij de eerstvolgende renovatie meteen grondig aan“, adviseert Belmans.

Zelfs als je niet lang meer in dat huis zal wonen? “Ja, ook dan heeft het zin”, zegt Belmans stellig. “Allereerst heb je zelf het comfort van een goed geïsoleerde woning. Je woning wordt ook meer waard. Als je ze over een paar jaar koopt, zal je er gegarandeerd meer voor krijgen.”

De professor voorspelt dat energiezuinigheid een belangrijke factor wordt bij een verkoop. “Als je huis over 10 à 15 jaar bepaalde normen niet haalt, krijg je dat niet meer verkocht aan een fatsoenlijke prijs. Anticipeer daarop zodat je je eigen investering terugverdient bij de verkoop.”

Lukt het niet om in de nieuwe technologie te investeren? “Zet je thermostaat 2 graden lager”, zegt Belmans. “Elke graad minder is een serieus bedrag gewonnen. Verwarm ook geen kamers waar je niet leeft en laat je chauffageketel goed onderhouden.”

5 Concrete tips voor een succesvolle installatie:

  1. Zoek een installatie die bij jouw situatie past: de foute technologie binnenhalen, zorgt alleen maar voor miserie.
  2. Spreek een goede installateur aan die erkend is door de producent van de warmtepomp die bij jou geïnstalleerd wordt.
  3. Vraag een lijst met erkende installateurs aan de constructeur als je geen idee hebt waar te beginnen.
  4. Vergelijk prijzen: vraag via producenten een paar offertes op van installateurs zodat je een idee hebt van de prijs.
  5. Kies voor een installateur met een toekomstvisie. Veel installateurs grijpen terug naar gasketels omdat ze die technologie kennen. Volgens Belmans heeft dat geen zin. “Een goeie chauffagist is daarom nog geen goeie installateur van warmtepompen.”