Meisjes almaar linkser, jongens almaar rechtser: ‘Sinterklaas moet op de schop, toiletten moeten gende rneutraal zijn: veel jongeren reageren daartegen’ | Humo: The Wild Site

Gepubliceerd op Auteur: koenarchief

https://www.humo.be/nieuws/meisjes-almaar-linkser-jongens-almaar-rechtser-sinterklaas-moet-op-de-schop-toiletten-moeten-genderneutraal-zijn-veel-jongeren-reageren-daartegen~be02d4a9/?utm_source=messagent&utm_medium=email&utm_campaign=Humo%20Nu%20in%20Humo%20-%20New%20Design%202021-2024-03-19-0819&utm_content=artikel&ctm_ctid=662a53057557bc972d2df3991f15ce5c

Meisjes almaar linkser, jongens almaar rechtser: ‘Sinterklaas moet op de schop, toiletten moeten genderneutraal zijn: veel jongeren reageren daartegen’

Joris Bellwinkel18 maart 2024
‘Billie vs. Benjamin’

Meisjes almaar linkser, jongens almaar rechtser: ‘Sinterklaas moet op de schop, toiletten moeten genderneutraal zijn: veel jongeren reageren daartegen’Beeld Joris Casaer / HumonormalLange tijd leek het een onverwoestbare wet: hoe jonger, hoe progressiever. Maar recent onderzoek naar generatie Z laat een ommekeer zien: wereldwijd worden jonge vrouwen almaar progressiever, terwijl jonge mannen in toenemende mate een opvallend conservatief gedachtegoed aanhangen. Hoe is die ideologische genderkloof ontstaan? Is ook de Vlaamse jeugd verdeeld in linkse Billies en rechtse Benjaminnen? Humo sprak met jongeren en experts. ‘De extremen winnen altijd op TikTok. Niet voor niets zijn Vlaams Belang en de PVDA er het populairst.’

In de fictiereeks ‘Billie vs. Benjamin’, waarvan het tweede seizoen nu op Streamz staat, volgen we de turbulente relatie van tegenpolen Billie (links, woke en erg bezorgd over het klimaat) en Benjamin (rechts, grote auto en erg bezorgd over migranten). Een tikkeltje karikaturaal, maar niet volledig uit de lucht gegrepen. Vorige maand berichtte de Financial Times dat wereldwijd, van Amerika tot Korea en Duitsland, een opvallende trend zichtbaar is bij jongeren jonger dan 30 jaar: vrouwen worden almaar progressiever, terwijl mannen in snel tempo conservatiever worden. Opvallend, want doorgaans zijn de ideologische verschillen binnen eenzelfde leeftijdsgroep verwaarloosbaar. Eigenlijk, zo schrijft de krant, bestaat generatie Z uit twee verschillende generaties.

Die breuklijn is ook in ons land zichtbaar, blijkt uit het onlangs verschenen rapport van het Jeugdonderzoeksplatform (JOP), waarvoor zevenduizend Vlaamse en Brusselse jongeren tussen de 12 en 25 jaar werden ondervraagd. Jonge vrouwen blijken zich opvallend meer zorgen over het klimaat te maken dan jongens en staan ook een stuk positiever tegenover mensen met een ander geloof en de lgbtq+-gemeenschap.

HUMO Uit het JOP-onderzoek blijkt ook dat er significante verschillen zijn tussen hoog- en laagopgeleiden.

BRAM SPRUYT (socioloog VUB en betrokken bij het JOP) «Jongeren hebben snel door of werken voor hen een bron van zelfontwikkeling en plezier zal zijn, of een noodzakelijk kwaad. Wie beroepsonderwijs volgt, weet dat een job met veel maatschappelijk aanzien waarschijnlijk niet voor hem of haar is weggelegd. Vroeger konden mannen hun status ontlenen aan traditionele mannenarbeid, werk waar je speciale vaardigheden of veel spierkracht voor nodig had, maar die jobs verdwijnen in snel tempo. Dus gaan jongeren op zoek naar andere manieren om een status te verwerven. Sommige vrouwen gaan voor een uitgesproken traditionele moederrol als tradwife, jonge mannen focussen zich sterk op hun lichaam: ze fitnessen intensief en gebruiken soms ook spierversterkende middelen.»

Tieners en twintigers trekken in almaar grotere aantallen naar de gym om daar aan hun sixpack, torso en schouderspieren te werken. Liam Coninx (20) is student rechtspraktijk en is meerdere keren per week in de sportclub te vinden. Voor zijn TikTok-kanaal @somerandom2003 maakt hij daar filmpjes over, waarmee hij inmiddels tachtigduizend volgers heeft verzameld. Bijna 90 procent van hen is man, de overgrote meerderheid is tussen de 18 en 24 jaar oud.

LIAM CONINX «Fitness is voor mij een mentaal rustmoment, een soort therapie om stress af te laten. Intensief trainen geeft me energie en maakt ook dat ik weinig tijd heb om te piekeren. Bovendien geeft het me meer zelfvertrouwen. Als ik mijn lichaam vergelijk met dat van drie jaar geleden, zie ik veel progressie en dat geeft me een goed gevoel.»

HUMO Denk je dat veel jongens de fitness gebruiken om zelfverzekerder te worden?

CONINX «Dat weet ik wel zeker.Jongens willen graag sterk overkomen en zullen niet snel uitpakken met hun onzekerheid. Maar iedereen heeft zijn zwakke plekken. Als ik op TikTok post dat ik nooit meer skinnygenoemd wil worden, beamen honderden jongens dat. ‘Ik ben niet de enige die zich slecht voelt omdat anderen me mager of dik vinden,’ zeggen ze dan.»

HUMO Je deelt op TikTok ook veel motiverende quotes en foto’s. Eén van je meest bekeken posts plaatst tegenover de quote ‘Men don’t have dreams’ beelden van een aantal concrete dromen: een gezin, een mooie sportauto, een succesvolle job.

CONINX«Je hoort vaak dat jongens niet aan hun toekomst denken en alleen maar bezig zijn met feesten, meiden versieren en plezier maken. Ik merk juist dat jongens van mijn leeftijd extreem gefocust zijn op de vraag hoe ze kunnen bereiken wat ze willen bereiken in hun leven.

»Je ziet aan de reacties op mijn post dat veel jongens het klassieke ideaalbeeld koesteren: een goede job vinden, een gezin stichten en veel geld verdienen om dat gezin te kunnen onderhouden.»

Liam Coninx: ‘Ik vind dat er niets mis is met old school love, met het verlangen naar de liefde van je leven. Tegenwoordig is het bijna een taboe als je nog maagd bent, het is stoer om uit te pakken met je veroveringen.’Beeld Joris CasaernormalHUMO In dat ideaalbeeld is de man de kostwinner?

CONINX «Als mijn vrouw zou zeggen dat ze thuis wil blijven als er kinderen zijn, zou ik dat helemaal niet erg vinden. Ik zou het zelfs fijn vinden. Een aanwezige moeder is altijd beter voor een kind dan dat het naar de opvang moet.»

HUMO Je zou ook kunnen zeggen dat de man maar eens moet thuisblijven.

CONINX «Het is logisch dat wie het meeste geld binnenbrengt, blijft werken. Als dat de vrouw is, zou de man kunnen thuisblijven, dat klopt. Maar het zou toch vreemd aanvoelen, als ik eerlijk mag zijn. Ik snap dat we naar gelijkheid tussen mannen en vrouwen streven, maar ik vind het jammer dat oude idealen op losse schroeven worden gezet. Dat zit ook in kleine dingen: een man die de deur openhoudt voor een vrouw of die een vrouw te hulp schiet als ze wordt lastiggevallen, dat is bijna verdacht geworden. Of neem nu de liefde: ik vind dat er niets mis is met old school love, met het verlangen naar de liefde van je leven. Tegenwoordig is het bijna een taboe als je nog maagd bent, het is stoer om uit te pakken met je veroveringen.»

Liam is niet de enige die hunkert naar een meer traditionele man-vrouwverhouding. Online wordt het conservatieve manbeeld gepropageerd door figuren als Matt Walsh, Jordan Peterson en Andrew Tate. Die laatste, een voormalige kickbokser, is door enkele platformen geblokkeerd en justitie verdenkt hem onder meer van mensenhandel, maar zijn quotes en filmpjes worden miljoenen keren bekeken en beluisterd op Twitch, Instagram en TikTok. Vaak zit hij in half ontbloot bovenlijf aan een tafel, met zonnebril en dikke sigaar, terwijl hij vertelt wat je moet doen om rijk en succesvol te worden. Of hij zet uiteen wat er verkeerd loopt in de wereld: ‘Actie wint. Therapie is geen actie. Als je je depressief voelt, ga je naar de sportschool.’

STEVEN PONT(ontwikkelingspycholoog) «Andrew Tate houdt er een oerconservatief en opmerkelijk simpel wereldbeeld op na. Hij trekt het mannelijke en het vrouwelijke uit elkaar en plaatst het mannelijke bovenaan. ‘Als ik zin heb in een sandwich, dan moet mijn vriendin opstaan om voor mij een sandwich te gaan maken.’ Dat is een boodschap die bij sommige mannen erg aanslaat. Zij zouden de tijd niet alleen willen stilzetten, maar het liefst een heel eind terugdraaien.»

In een ander filmpje zegt Tate: ‘Mannen graven gaten in de grond, leggen elektrische kabels, bouwen energiecentrales en flatgebouwen, en produceren iPhones. En dat allemaal zodat de vrouwtjes stroom en internet hebben om hun iPhone te kunnen gebruiken en mannen te kunnen uitschelden voor incels (onvrijwillige celibatair, red). En ondertussen verdienen ze vijftig keer meer door foto’s van hun billen te nemen. Is dat echt de wereld waarin we leven? Ik kan het niet geloven.’

CONINX «Andrew Tate krijgt heel veel haatreacties en wordt voortdurend afgebroken in de media, maar veel van zijn uitspraken vind ik terecht. Hij wordt weggezet als een vrouwenhater, maar hij predikt juist dat je vrouwen moet respecteren, dat een goede vrouw erg waardevol is. Hij moedigt jongeren aan om te knokken voor hun dromen, actie te ondernemen, de beste versie van zichzelf te worden.

»Ik ben het niet eens met alles wat hij zegt, maar op sommige vlakken heeft hij wel voor positieve veranderingen gezorgd. Hij heeft, bijvoorbeeld, ontzettend veel jongens naar de sportschool gekregen. Dat is toch goed?»

FILTERBUBBELS

HUMO Wie naar een filmpje van Tate kijkt en dat liket, krijgt al snel meer van dat te zien.

MERON DE SMEDT(19, adviseur Vlaamse Jeugdraad en voortrekker bij JEZ!) «Dat is gewoon het algoritme van TikTok.»

CONINX«Op TikTok zie ik constant sportfilmpjes. Video’s over armoede in de wereld of vrouwen die dansjes tonen, krijg ik nooit voorgeschoteld.»

JEROEN BERGERS (24, voorzitter Jong N-VA) «Op sociale media dreig je snel in een rabbit hole te verzeilen, waarin je alleen nog mensen met dezelfde mening hoort. Dat was op Facebook en Instagram al zo, maar het algoritme van TikTok is nog doeltreffender. Ik vind dat een maatschappelijk gevaar, want zo raken mensen radicaal overtuigd van hun eigen gelijk, omdat ze geen tegenargumenten meer horen.»

SPRUYT«Vrouwen zijn meer geneigd om op lange termijn te denken en ook bezig te zijn met de volgende generaties. Mannen leven meer in het hier en nu, ze focussen op competitie en persoonlijk succes. Mannen zien zichzelf veeleer als een individu, terwijl vrouwen sneller denken in de context van een gezin of een familie. De algoritmes van sociale media versterken dat.»

PONT«Jonge mannen dwepen graag met seksegenoten die succes hebben, veel geld verdienen en mooie bezittingen hebben, van Elon Musk tot Jeff Bezos. Hoe dat geld wordt verdiend, maakt niet uit. Iemand die rijk wordt door in cryptomunten te handelen en niets bijdraagt aan de maatschappij, kan net zo goed een grote held zijn.»

HUMO Uit onderzoek blijkt nu dat jongeren gemiddeld 80 minuten per dag op TikTok spenderen.

BERGERS«En voor veel van hen is TikTok de enige nieuwsbron.»

PONT«Jongeren zijn opgegroeid met sociale media, hun ouders zijn digital immigrants. Voor het eerst in de geschiedenis begrijpen kinderen zo’n belangrijk werktuig veel beter dan hun ouders. Het gevaar is dat ouders en leerkrachten er dan maar van wegblijven. Daardoor worden jongeren vaak niet begeleid, terwijl dat cruciaal is. Ze zouden moeten weten hoe zo’n algoritme werkt en hoe je kunt controleren of de aangeboden informatie klopt. Ouders en scholen moeten meer aandacht aan mediawijsheid besteden. Dat is extra belangrijk omdat jongeren, door hun onvolgroeide brein, de neiging hebben om zwart-wit te denken en dus extra vatbaar zijn voor extremen.»

HUMO Liam, jij deelde in je eerste bijdragen op je TikTok-account vrij mannelijk georiënteerde quotes, bijvoorbeeld dat vrouwen vaak zouden vreemdgaan en dat je daarvoor moet oppassen.

CONINX«Ik was nog zoekende. Ik merkte dat ik met zulke berichten meteen een groot bereik had en door al die likes kreeg ik een dopamineboost, maar eigenlijk stond ik er niet achter. Nu probeer ik realistischer te zijn, en trouw aan mezelf.»

HUMO Jeroen, jij bent ooit in de Facebookgroep van Schild & Vrienden beland. Achteraf heb je er nadrukkelijk afstand van genomen.

BERGERS«Ik was toen 16. Ik was politiek geïnteresseerd, maar er waren weinig mensen in mijn omgeving met wie ik daarover kon discussiëren. Iemand heeft me toen toegevoegd aan die groep. Aanvankelijk vond ik die wel interessant, maar al snel had ik door dat ze wel heel extreem was en toen ben ik eruit gestapt.

»Ik heb nooit in die besloten Discordgroep gezeten. Ik snap dat de radicale retoriek van Dries Van Langenhove sommige mensen aanspreekt, zoals ook de praatjes van Andrew Tate populair zijn, maar ik voelde dat het niets voor mij was. Het is superbelangrijk in een omgeving te zitten waarin je geconfronteerd wordt met ideeën die kunnen botsen. Alleen zo kun je een gezonde mening ontwikkelen.»

LOTUS LI(21, student, activist en oprichter van de organisatie Untold Asian Stories) «Mensen lezen ook veel te weinig. Ze willen zich niet verdiepen in verklaringen waarom ze denken wat ze denken. Sociale media zijn ontzettend handig om mensen te bereiken en contacten te leggen, maar tegelijkertijd zijn ze ook ontzettend oppervlakkig.

»Ik besef ook wel dat, als ik iets post over een onderwerp dat me na aan het hart ligt, mijn bubbel het er ongetwijfeld mee eens zal zijn. Maar mensen die een andere mening zijn toegedaan, zal ik niet met een vluchtige story of video van het tegendeel kunnen overtuigen.»

Lotus Li: ‘Dankzij filmpjes uit Gaza hebben we de genocide live kunnen volgen. Maar dat conflict leeft vooral in mijn eigen bubbel: ik kreeg het gevoel dat ik alleen sta in de samenleving.’Beeld Joris CasaernormalHUMO Ik heb de indruk dat de progressieve en de conservatieve bewegingen veel internationaler zijn geworden door de sociale media.

LI«Dat klopt. Dankzij filmpjes uit Gaza, bijvoorbeeld, hebben we live kunnen volgen hoe de genocide zich daar voltrok. Je ziet de beelden, je hoort de mensen, je voelt je veel meer betrokken. Tegelijk is het erg confronterend om te merken hoe dat conflict leeft in je eigen filterbubbel, maar nauwelijks daarbuiten. Op een gegeven moment kreeg ik het gevoel dat ik buiten de samenleving sta, zoals de antivaxers tijdens corona: je staat alleen met je eigen gelijk. De maanden gaan voorbij en het bloedvergieten gaat onverminderd door.»

HUMO Maar als iemand als Laura Tesoro ineens met een Palestijnse vlag op een podium staat te zwaaien, zie je wel de kracht van sociale media.

LI «Tegelijk is het pijnlijk dat haar engagement niets aan de situatie verandert. De gewone burger staat even machteloos als tijdens vorige conflicten. Hetzelfde zie je trouwens als het over de klimaatverandering gaat. Ik merk wel dat veel jongeren daardoor radicaal actie willen ondernemen.»

Bram Spruyt: ‘Eigenlijk zeggen centrumpolitici: ‘Extreemrechts heeft wel een punt.’ Dan is het niet zo raar dat jongeren daardoor beïnvloed worden.’ (Foto: ‘Billie vs. Benjamin’.)Beeld VTM GOnormal

STATUS ZOEKEN

Wat maakt generatie Z anders dan de voorgaande generaties? Allereerst is er een nieuwe economische en maatschappelijke realiteit: voor jongeren is het niet meer zo vanzelfsprekend dat ze het beter zullen hebben dan hun ouders.

SPRUYT «Dat besef dringt almaar duidelijker door en leidt tot onzekerheid. Veel jonge mensen worstelen met de vraag of ze straks wel een huis zullen kunnen kopen. Die onzekerheid maakt hen conservatiever. Voor meisjes geldt dat iets minder dan voor jongens: zij presteren beter in het onderwijs en vinden daardoor ook sneller jobs met een goed loon.»

PONT «Het pad voor een jonge vrouw ziet er vandaag sowieso aantrekkelijker en hoopvoller uit dan een paar decennia geleden.»

LI «Hele generaties hebben in een patriarchaat geleefd. Nu is er in relatief korte tijd veel veranderd: vrouwen hebben rechten gekregen, zijn massaal de arbeidsmarkt opgegaan en hebben veel meer kansen dan vroeger. Dan is het vrij logisch dat de meeste vrouwen die met beide handen grijpen, terwijl mannen dat veeleer als bedreigend ervaren. Je ziet die dynamiek overal. Als zwarte mensen meer rechten en kansen krijgen, ontstaat er weerstand bij witte mensen.»

PONT«Als je het gevoel hebt dat je erop achteruitgaat, wil je het status quo handhaven. Gaat het je voor de wind, dan ben je veeleer progressief. Mannen hebben op een aantal vlakken een verlies ervaren. Lange tijd werden ze als superieur gezien op de arbeidsmarkt: alle topfuncties in het bedrijfsleven en in de politiek gingen als vanzelfsprekend naar mannen. Die tijd is nu voorbij. Sterker nog, er is een inhaalslag bezig: de roep om diversiteit in veel bedrijven is zo groot, dat vrouwen nu een streepje voor hebben. Bovendien is er meer aandacht voor een veilige werkcultuur en wordt typisch masculien gedrag met argwaan bekeken.»

HUMO Niet alleen zijn de maatschappelijke verschillen tussen vrouwen en mannen kleiner geworden, ook het traditionele onderscheid tussen genders is meer fluïde.

SPRUYT«De vakjes man en vrouw verdwijnen en de lgbtq+-gemeenschap wordt zichtbaarder, en jonge mannen ervaren dat sneller als een bedreiging dan vrouwen. Voor een groot deel komt dat omdat de groepsdruk veel groter is bij jongens. Zij zijn veel meer bezig met de vraag of een bepaald gedrag wel geschikt is voor een jongen, en wat hun vrienden zullen denken.»

HUMO Hoe verklaart u dat?

SPRUYT «In onze samenleving vragen we jongens vooral om jongens te zijn en niet te veel af te wijken van de mannelijke norm. Een meisje dat voetbalt vinden we stoer, maar een jongen die op ballet gaat, wordt al snel als een mietje bestempeld. Helaas trapt ook de overheid vaak in die stereotyperende val. Er zijn wel campagnes die meisjes aanmoedigen om voor een wetenschappelijke of technologische richting te kiezen, maar je ziet nooit een campagne die jongens warm maakt voor een job als verpleegkundige of kleuteronderwijzer.»

VERANDERDRIFT

HUMO Dit jaar mag je voor het eerst gaan stemmen. Kijk je ernaar uit?

LI «Op het moment dat de uitslag wordt bekendgemaakt, hoop ik in ieder geval niet in België te zijn (lacht).

»Ik ben mijn vertrouwen in de politiek wat kwijtgeraakt. Als adviseur voor de Vlaamse Jeugdraad heb ik vroeger deelgenomen aan Europese congressen en heb ik geregeld politici ontmoet. Een aantal van hen bedoelen het echt goed en doen superhard hun best, maar ik vrees dat het niet genoeg zal zijn. Ik ben er steeds meer van overtuigd dat we moeten streven naar een systeem van intentional communities, waarin we bezit delen, mensenrechten centraal staan en gemarginaliseerde groepen hun rechtmatige plek kunnen innemen. Zoiets is in de huidige samenleving onmogelijk en er is ook geen enkele partij die dat gedachtegoed voorstaat.»

Uit de JOP-studie blijkt ook dat er een groot verschil in partijvoorkeur is tussen mannen en vrouwen. Bij jonge vrouwen is Groen de populairste partij, gevolgd door Vooruit. Bij jonge mannen zijn dat de N-VA en Vlaams Belang. Toch heeft bijna de helft van de jongeren geen uitgesproken partijvoorkeur. Hun stem kan straks een groot verschil maken.

DE SMEDT«Dit jaar mogen een miljoen Belgische jongeren voor het eerst gaan stemmen. Bij De Vlaamse Jeugdraad willen we niet te veel speculeren over de uitslag of meegaan in de polarisatie, we willen vooral alle jongeren aanmoedigen om hun stem te laten horen.

»Jongeren zijn een grote blinde vlek voor de politiek. Politici doen amper moeite om hun verhaal bij hen te doen. Behalve dan met filmpjes op sociale media, maar dat is een heel slechte manier.»

HUMO Waarom?

DE SMEDT«Ten eerste omdat er hallucinante bedragen, belastinggeld dan nog, aan worden uitgegeven. Ten tweede leert een jongere er nauwelijks iets van bij over een partij. Als een politicus iets roept naar aanleiding van de dood van Sanda Dia, denk ik: ben je daar nu echt mee begaan? Of probeer je om op een goedkope manier zieltjes te winnen?»

BERGERS «En de extremen winnen altijd op TikTok. Hoe vadsiger het standpunt, hoe meer views het krijgt. Niet voor niets zijn de radicaalste partijen, Vlaams Belang en PVDA, het populairst op TikTok.»

DE SMEDT«Ik heb alle politici en ook alle jongerenpartijen geblokkeerd op TikTok. Ze moeten mij maar op een andere manier proberen te overtuigen. Politici zouden beter wat moeite doen om echt in gesprek te gaan met jongeren. Ik zit in Mechelen op kot en onlangs kregen we een uitnodiging in de bus om in dialoog te gaan met het stadsbestuur. Dat vind ik een goed initiatief.»

Meron De Smedt: ‘Als een politicus op sociale media iets roept naar aanleiding van de dood van Sanda Dia, denk ik: ben je daar nu echt mee begaan of probeer je op een goedkope manier zieltjes te winnen?’Beeld Joris CasaernormalHUMO Waarom is praten zo belangrijk?

DE SMEDT«Voor mijn werk bij de Vlaamse Jeugdraad ben ik veel gaan praten met jongeren. De ene vertelt dat ze last heeft van racisme, de andere maakt zich vooral zorgen maken over migratie. Vrienden van me plaatsen om de tien minuten een story over Palestina online en gaan elke week protesteren aan het station Brussel-Centraal, andere vrienden maken zich vooral druk over het openbaar vervoer. Door te luisteren naar al die stemmen leer ik mensen met een andere mening beter begrijpen. Dat zouden politici ook veel meer moeten doen.»

HUMO Je hoort het, Jeroen.

BERGERS«Ik ben er al lang van overtuigd dat iedereen in gesprek moet kunnen gaan met volksvertegenwoordigers. Daarom gaan wij met de jongerenafdeling ook vaak de hort op. We organiseren activiteiten met studenten, maar ook eetfestijnen, huisbezoeken en marktbezoeken. Daarnaast is het belangrijk dat de kieslijsten een correcte weerspiegeling van de samenleving zijn en er dus voldoende jongeren op een verkiesbare plek staan.»

HUMO Wat spreekt jongeren aan in het conservatisme?

BERGERS«Er lijkt de laatste tijd in snel tempo van alles anders te moeten. Almaar minder vakken worden in het Nederlands gegeven aan de universiteiten, er moeten overal genderneutrale toiletten zijn, het traditionele Sinterklaasfeest moet op de schop… Die veranderdrift leidt tot een tegenreactie bij veel jongeren.

»Voor mij is het conservatisme alsof je op de trein richting de toekomst zit en in plaats van zo snel mogelijk naar je eindbestemming te sjezen, kijk je ook uit het raam, je stapt onderweg even uit in een stationnetje. Je moet nooit blind zijn voor de toekomst, je moet blijven innoveren, maar het is tegelijk goed dat je je wortels kent. Welke zaken uit je cultuur, tradities en geschiedenis zijn het waard om te koesteren? Waar mag je trots op zijn? Door bewegingen als woke en de invloed van de multicultuur lijkt het soms of trots zijn op onze eigen identiteit iets verwerpelijks is. Daar ga ik niet mee akkoord.»

Jeroen Bergers: ‘Je hoort almaar minder Nederlands aan de universiteit, toiletten moeten genderneutraal zijn, het Sinterklaasfeest moet op de schop: veel jongeren reageren daartegen.’Beeld Joris CasaernormalSPRUYT«Er is duidelijk een conservatieve tegenbeweging op gang gekomen, een verzet tegen de bedreiging van het status quo. Er zijn altijd al kritische stemmen geweest over migratie, homoseksualiteit en genderfluïditeit, maar die onderwerpen staan nu veel hoger op de politieke agenda. Niet langer alleen door de druk van extreemrechtse politici, maar ook van mensen als Bart De Wever of Theo Francken. Het effect daarvan mag je niet onderschatten. Als centrumpolitici zich negatief uitlaten over migratie of genderidentiteit, krijgen die opvattingen meer legitimiteit: het is oké om met je kritiek naar buiten te komen, het is goed om tegen veranderingen te strijden. Eigenlijk zeggen ze: extreemrechts heeft wel een punt. Dan is het niet zo raar dat jongeren daardoor beïnvloed worden.»

HUMO De Financial Times waarschuwt dat de ideologische kloof tussen jonge mannen en vrouwen grote gevolgen kan hebben. In Zuid-Korea, waar de verschillen tussen de geslachten het grootst zijn, is het aantal huwelijken en geboortes al een paar jaar in vrije val. Moeten we ons zorgen maken?

PONT«Wat we nu zien, is een overgangsfase, een noodzakelijke wake-upcall. Mannen zoeken hun weg in veranderende tijden en grijpen terug naar het verleden. Dat is geen oplossing, maar we zullen moeten zoeken naar manieren om mannen en hun mannelijkheid een nieuwe plek te geven.»

DE SMEDT «Ik merk trouwens dat jongeren vaak niet zo in termen van man versus vrouw of progressief versus conservatief denken. Ze maken zich gewoon druk over bepaalde onderwerpen – de ene over het klimaat, de andere over migratie – en daarin vinden ze elkaar.»

SPRUYT«Het is moeilijk te voorspellen hoe het zal evolueren. Over sommige onderwerpen zal de ideologische strijd opflakkeren, maar ik verwacht niet dat het conflict ooit zal uitdraaien op een oorlog tussen mannen en vrouwen. Of dat we straks een politieke partij voor de mannen en een partij voor de vrouwen krijgen. We zijn afhankelijk van elkaar: er zijn nu eenmaal evenveel mannen als vrouwen, ze leven samen in gezinnen, ze hebben broertjes én zusjes. We komen elkaar altijd weer tegen, dus zullen we het ook samen moeten doen.»

Billie vs. Benjamin – Seizoen 2

Nu op Streamz

Lees ook

Geselecteerd door de redactie

tv-tip’Billie vs Benjamin’

Charlotte Timmers: ‘Dat vind ik zo goed aan ‘Billie vs Benjamin’: links en rechts komen er even dwaas af’
televisie★★☆☆☆

De makers van ‘Billie vs Benjamin’ vonden enige karakterontwikkeling van de hoofdpersonages blijkbaar onwenselijk
televisie★★☆☆☆

Het blijft onduidelijk wat ‘Billie vs Benjamin’ precies probeert te zeggen over de polarisering, behalve dan dat ze heel erg is
‘Noise’

Ward Kerremans: ‘Ik weet nog altijd niet waarom onze vrienden Danira en mij bij elkaar vonden passen,maar ze hadden gelijk’
Tv-tip‘Billie vs Benjamin’

Ruben Block in ‘Billie vs Benjamin’: ‘David Lynch mag me bellen’
kijktip’Billie vs Benjamin’

Vader Ward Kerremans in ‘Billie vs Benjamin’: ‘Ik hanteer een nultolerantie tegenover mensen die het ouderschap niet ernstig nemen. Onderga desnoods een IQ- of een EQ-test’
de realiteit van‘Billie vs Benjamin’

Liefde tussen links en rechts: ‘Ik weet intussen dat hij een goed hart heeft. Hij is geen rechtse zak’
‘Billie vs. Benjamin’

Actrice Charlotte Timmers: ‘Ik heb in ons gezin altijd de functie van pleaser en bemiddelaar gehad. Dat is niet per se goed voor een kind’
kijktip’Billie vs Benjamin’

De kwal in Jeroen Perceval (Billie vs Benjamin): ‘We lijken het vermogen kwijt om naar elkaar te luisteren’