Illustrator David McKee (87) overleden, geestelijke vader van kleurrijke olifant Elmer | VRT NWS: nieuws

Gepubliceerd op Auteur: koenarchief

https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2022/04/07/illustrator-david-mckee-87-overleden-geestelijke-vader-van-kl/?fbclid=IwAR2m723Aphw69OBPwExhLrQJpQctA2hJsDdi14QSRD9qqf4XC-VVR6MBLHs

Illustrator David McKee (87) overleden, geestelijke vader van kleurrijke olifant Elmer

do 07 apr

17:07

Geïnspireerd door kunstenaar Paul Klee verzon de Britse schrijver en illustrator David McKee in 1968 een “lapjesolifant” die de wereld zou veroveren: “Elmer, the colourful patchwork elephant”. Twintig jaar later werden de boeken opnieuw gelanceerd. Er kwam een kinderanimatiereeks op televisie; Elmer werd ook op het toneel tot leven gewekt. De kleurige olifant dook ook op in allerlei merchandising.

De Elmer-verhalen werden vertaald in ruim 60 talen, waaronder ook het Nederlands. Alles samen zijn er tien miljoen boeken van verkocht. Elmer werd een klassieker in het genre, met een belangrijke boodschap: alle kleuren horen een plekje onder de zon te krijgen.

David McKee met Elmer-boek op Elmer-bank Photoshot. All rights reserved.

Je moet kunnen zijn wie je bent, is de boodschap van reeks. Diversiteit is vanzelfsprekend; iedereen hoort erbij. Elmer leeft in een kudde grijze olifanten, als enig veelkleurig exemplaar. Als hij zich wil aanpassen door zich grijs te verven, loopt dat niet goed af. Door de regen spoelt de verf weg en wordt hij weer de oude versie in patchwork. De kudde besluit elk jaar een speciale dag in te voeren, waarbij alle olifanten een kleurtje aannemen en Elmer voor even grijs is.

David McKee werd in Groot-Brittannië ook bekend met de reeks “Mr. Benn”. Een meneertje met zwart pak en bolhoed trekt in elk boek andere kleren aan en gaat op avontuur. Ook die verhalen werden verfilmd voor de BBC. David McKee illustreerde ook boeken van andere auteurs, onder meer voor de reeksen rond beertje Paddington of hondje Dribbel.

Één reactie op Illustrator David McKee (87) overleden, geestelijke vader van kleurrijke olifant Elmer | VRT NWS: nieuws

  1. Beverly Bultron

    […]Every the moment inside a though we decide on blogs that we study. Listed beneath are the most up-to-date internet sites that we pick […]