Peter Van de Veire: ‘Soms neemt de roekeloosheid het over van het verstand’ | Humo

Gepubliceerd op Auteur: koenarchief

https://www.humo.be/nieuws/peter-van-de-veire-soms-neemt-de-roekeloosheid-het-over-van-het-verstand~b22aa9a9/

Peter Van de Veire: ‘Soms neemt de roekeloosheid het over van het verstand’

dinsdag 17 november 2020
1240?appId=93a17a8fd81db0de025c8abd1cca1279&quality=0.9Peter Van de VeireBeeld Johan Jacobs / Humo

humo sprak metPeter Van de Veire

Peter Van de Veire (48) gaat in januari volgend jaar ‘Big Brother’ presenteren. Dat kan hij ervaringsdeskundig aanpakken, sinds hij eerder dit jaar het slachtoffer werd van een grove inbreuk op zijn privacy: net als Sean Dhondt en Stan Van Samang zag Van de Veire immers niets verhullende beelden van zichzelf het internet rondgaan – het reproductiegetal vele malen hoger dan dat van het coronavirus op het hoogtepunt van de pandemie. Van de Veire beet op de radio fel van zich af en volgend jaar buigt de rechtbank zich over de zaak, maar intussen blijven de filmpjes van het drietal voer voor speculaties, vooroordelen en grapjes: ‘Ik weiger te accepteren dat één misstap de rest van mijn leven mag ruïneren.’

Ene ‘Eveline’ – achteraf bleek het een behoorlijk gestoorde jongeman uit Gent te zijn – had het drietal in de val gelokt en de heren zover gekregen om zichzelf te filmen terwijl ze, strak in het gelid en met hun mooiste sokken aan, zichzelf een stevige lowfive gaven. Een kompaan van Eveline had die beelden vervolgens via WhatsApp verspreid, waarna ze in ijltempo viraal gingen. Sindsdien weigerden de drie slachtoffers elk interview. Vandaag doorbreekt Peter Van de Veire dus de stilte naar aanleiding van de comeback van ‘Big Brother’, het legendarische tv-programma waarin tien deelnemers zich gedurende honderd dagen in een huis vol camera’s laten opsluiten.

HUMO Hoeveel schade hebben die filmpjes jou berokkend?

PETER VAN DE VEIRE «Dat zullen we pas over een jaar of vijf weten, maar daar kan en mag ik niet mee bezig zijn. Als ik het nu moet bekijken: professioneel hebben ze me niet geschaad, en ook privé loopt alles intussen prima. Uiteraard heb ik aan een aantal mensen in mijn nabije omgeving, mijn vrouw in de eerste plaats, heel wat moeten uitleggen, maar verder heb ik niet het gevoel dat ik onherstelbare schade heb opgelopen. Op geen enkel moment heb ik gedacht: ik gooi me voor een trein. Wat gebeurd is, is erg, maar ook weer niet zó erg.

»Ik kom niet voor het eerst in een storm terecht. Tien jaar geleden, bij de opstart van MNM, beschouwden velen me als de doodgraver van Donna. Focus Knack publiceerde toen mijn consultancyfacturen aan de VRT en daar ontstond veel heisa over, hoewel ik niks verkeerds, laat staan iets illegaals had gedaan. Mensen waren gewoon boos omdat Donna verdween en ik me zogezegd had verrijkt. Ik zat toen midden in een scheiding en voelde me vreselijk. Op een gegeven moment at ik niet meer en kwam ik mijn bed niet meer uit. Dat heeft enkele maanden geduurd. Drie jaar later, toen MNM eindelijk stond waar de zender moest staan, keek ik terug op die periode en stelde ik me de vraag die jij me net stelde: ben ik hier nu beschadigd uitgekomen? Het antwoord was: nee.

»Ook dit zal voorbijgaan, maar veel zal afhangen van hoe ik met deze situatie omga. Ik heb de keuze: wil ik kwaad en verdrietig blijven en er eindeloos over piekeren, of wil ik er lessen uit trekken en er hopelijk een betere en wijzere mens door worden? Ik kies voor het laatste.»

HUMO Hoe kwam je te weten dat er filmpjes van jou circuleerden?

VAN DE VEIRE «Er gingen al enkele dagen filmpjes van Sean rond – dat had ik van meerdere mensen gehoord – maar ik besefte niet dat mij hetzelfde lot wachtte. Tot ik die donderdagavond een berichtje kreeg van een vrouwelijke radiocollega: ‘Ik hoop dat dit een stunt is. Anders denk ik dat je met een groot probleem zit…’ Kort daarna kreeg ik de beelden te zien en wist ik: shit, ik heb het ook vlaggen.»

HUMO Wat heb je toen gedaan?

VAN DE VEIRE «Ik ben vrij rustig gebleven. Ik heb eerst aan mijn vrouw verteld – zeg maar: opgebiecht – wat er aan de hand was. Zij was niet op de hoogte van die filmpjes of de omstandigheden waarin ze gemaakt waren. Dat was niet makkelijk. Daarna heb ik mijn dochters gebeld, en mijn ouders. En vervolgens mijn werkgevers, SBS en de VRT. Sean en Stan hadden dat al gedaan. Vanaf dan is alles snel gegaan en hebben advocaten het van ons overgenomen. Wij wilden vooral weten: wat is er aan de hand, hoe groot kan dit worden, hoe kunnen we dit onder controle krijgen?»

HUMO Aanvankelijk wilden jullie niet in het openbaar reageren, terwijl die beelden massaal circuleerden.

VAN DE VEIRE «Ik vond en vind dat ik aan niemand een verklaring verschuldigd was. Wat mij overkomen was, was een privéaangelegenheid en had niets te maken met mijn job. Maar op een bepaald moment wilden andere partijen wel communiceren.»

HUMO Stan Van Samang.

VAN DE VEIRE «Die dan via zijn advocaten een verklaring aflegde. Ik heb toen besloten om op MNM te getuigen en een drie uur durend programma te maken met experten en verhalen van slachtoffers om ervoor te zorgen dat er een gezond maatschappelijk debat zou ontstaan. Later die dag las Sean een verklaring voor op Qmusic.»

HUMO Van Samang en Dhondt waren heel emotioneel en verontschuldigden zich, jij ging in de aanval: je beschuldigde mensen die de beelden hadden gezien en gedeeld er zelfs van dat ze zélf perverten en criminelen waren.

VAN DE VEIRE «Ik heb de mensen die die beelden hadden gezien en naar hun vrienden hadden doorgestuurd een spiegel voorgehouden. Ik heb letterlijk gezegd: ‘Je vindt me een crimineel? Een pervert? Een viezerik? Ga vandaag voor je spiegel staan. Kijk lang. Want jij wou toch die beelden zien? Ook een beetje pervers. Jij wou die doorsturen naar iedereen die je kent. Wel, dat was pas echt crimineel.’

»Ik heb mensen vooral duidelijk proberen te maken dat ze dit geval van sexting los moesten proberen te zien van mij, een bekende radio- en tv-presentator van 48 jaar, en zich moesten voorstellen dat dit hun nichtje van 14 had kunnen overkomen. Er zijn voorbeelden genoeg van tieners die door de schaamte en de vernedering in een zware depressie zijn gesukkeld en zelfs zelfmoord hebben gepleegd. Dat bleek ook uit de vele schrijnende verhalen die ik te horen kreeg tijdens de uitzending die ik nadien volledig heb gewijd aan sexting.»

1240?appId=93a17a8fd81db0de025c8abd1cca1279&quality=0.9‘Via de sociale media kunnen mensen anderen het idee geven dat ze heel interessante, gelukkige, avontuurlijke en mooie mensen zijn. Die mensen gaan zichzelf in ‘Big Brother’ tegen­ komen.’ (Foto: met copresentatrice Geraldine Kemper.)Beeld Humo

DOOFPOTOPERATIE

HUMO Die uitzending was ook een handige manier om de aandacht van jezelf af te leiden.

VAN DE VEIRE «Je kunt die redenering ook omkeren: als slachtoffers hebben wij een debat over sexting in gang gezet. Als ik de aandacht had willen afleiden, had ik daar echt geen uitzending over gemaakt. Dan had ik wel mijn mond gehouden.

»Gek genoeg voelde ik me opgelucht toen ik mijn brief had voorgelezen. Ik dacht: zo, nu weet iedereen het. En dat is niet erg, want er is ook helemaal niks ergs aan de hand. Ik ben naakt te zien in een filmpje, so what!? Dat vind ik vandaag nog altijd: naakt is het probleem niet, wél dat er dingen zijn gebeurd die juridisch totaal niet oké zijn en waar strenge straffen op staan. En dan heb ik het niet alleen over de twee daders, maar ook over alle mensen die die beelden hebben ontvangen, er zich vrolijk over hebben gemaakt en ze naar zoveel mogelijk anderen hebben doorgestuurd.»

HUMO Pas na jullie verklaringen begon de pers over de zaak te berichten.

VAN DE VEIRE «De Vlaamse pers is met respect met deze zaak omgegaan. Meer dan een week hebben kranten en tijdschriften niets over dit verhaal geschreven, terwijl ze er heel goed van op de hoogte waren. Veel mensen hebben dat de pers kwalijk genomen, ze hadden het over een ‘doofpotoperatie’. Maar ik vond die houding heel normaal: tot het moment waarop wij – Stan, Sean en ik – besloten om er in het openbaar iets over te zeggen, was het een privéaangelegenheid.»

HUMO Hebben de grote mediagroepen waar jullie voor werken, voor bescherming gezorgd?

VAN DE VEIRE «Onze werkgevers hebben zeer goed voor ons gezorgd – het is een voorbeeld voor veel andere bedrijven. Wij werden goed omringd en geadviseerd. Maar dat betekent niet dat men ons de hand boven het hoofd heeft gehouden. Ik heb de voorbije weken op sociale media vaak moeten lezen: ‘Jullie zijn onterecht beschermd geweest! Jullie hebben perverse dingen gedaan en verdienden het om aan de schandpaal te worden genageld!’ Dat is onzin: wij hebben helemaal niks illegaals gedaan. Integendeel, het zijn anderen die de wet hebben overtreden. Wat ik heb gedaan, is een misstap, maar enkel binnen de context van mijn relatie, níét daarbuiten.

»Waarom zou één ‘lullige’ privé-misstap de rest van mijn leven moeten ruïneren? Dat ga ik niet laten gebeuren, al stel ik vast dat veel mensen die misstap enorm uitvergroten. Totaal onterecht, maar ik snap het natuurlijk wel: het heeft met seks te maken, en mensen zijn verlekkerd op zulke verhalen.»

HUMO Je bent erg actief op sociale media, ik ga ervan uit dat je véél reacties gekregen hebt?

VAN DE VEIRE «Enórm veel: letterlijk duizenden e-mails en berichtjes via alle mogelijke kanalen. Er zaten veel positieve tussen, van vrienden en kennissen en mensen die bezorgd om me waren. Van mensen ook die me bedankten na mijn verklaring op de radio, omdat ze ongeveer hetzelfde hadden meegemaakt en zich daar al jaren vreselijk om schaamden. Maar ik werd ook door een boel mensen, bijna schuimbekkend, terechtgewezen. Op Facebook of Instagram werd ik zelfs uitgemaakt voor pedofiel, omdat die beelden van mij ook bij kinderen waren terechtgekomen. Anderen hoopten dat ik nooit meer op de radio of de televisie zou mogen komen. Ik heb in mijn leven zelden zoveel woede en haat mijn richting zien uitkomen.»

HUMO Wat deed dat met je?

VAN DE VEIRE «Ik had het met Donna dus al eens meegemaakt, ik wist dat veel mensen een duivels genoegen scheppen in andermans tegenslag. Zij trekken zich op aan het ongeluk van anderen, en als ze kunnen, duwen ze hen graag nog een beetje dieper. Ik probeer vooral om me niet door zulke mensen te laten neerhalen.»

HUMO Je oudste dochter Jitske richtte zich op Twitter tot iedereen die de beelden van jou had gedeeld: ‘Ik kom bij jullie allemaal in de brievenbus kakken.’

VAN DE VEIRE (glimlacht) «Ze hoefde dat niet te doen, maar ik was er wel door gecharmeerd. Zo is mijn dochter: heel emotioneel en direct, en ze steunt me door dik en dun.»

HUMO Weet je hoeveel mensen die filmpjes hebben gezien?

VAN DE VEIRE «In het begin dacht ik: iederéén. Dat denk ik niet meer, maar het zijn er in elk geval héél veel. De beelden zijn vooral via WhatsAppgroepen verspreid, en sommigen hebben er heel veel tijd ingestoken om ze naar zoveel mogelijk anderen te versturen.»

HUMO Toen het nog niet duidelijk was dat jullie misleid waren met een vals profiel, deden de wildste verhalen de ronde. Welk gerucht vond jij het meest van de pot gerukt?

VAN DE VEIRE «Dat Stan, Sean en ik, met nog een tiental andere BV’s, een besloten WhatsAppgroep hadden waarin we seksfilmpjes uitwisselden met een gemeenschappelijke minnares. Een partner van één van ons zou dat ontdekt hebben en die filmpjes naar een paar vriendinnen hebben doorgestuurd om haar beklag te doen.

»Wat wél klopt aan dit verhaal, is dat er nog een heleboel andere mensen betrokken zijn bij deze sextingzaak. Waarom alleen wij in deze storm zijn terechtgekomen, weet ik niet. Ik ga ervan uit dat het gerechtelijk onderzoek daar duidelijkheid over zal brengen.»

HUMO Ene ‘Eveline’ – een 27-jarige jongeman uit Gent – had jullie in de val gelokt. Hoe is dat in zijn werk gegaan?

VAN DE VEIRE «Daar ga ik niet op antwoorden: dát verhaal behoort echt tot mijn privéleven.»

HUMO Hoewel de kans heel klein leek, zijn de twee daders snel opgepakt.

VAN DE VEIRE «Een maand later al. Ook dat werd door velen toegeschreven aan het feit dat wij drie bekende figuren zijn, omringd door managers, advocaten en mediahuizen. Ik geloof dat niet. De Federal Computer Crime Unit heeft uitstekend werk geleverd, mede door alle informatie die wij hen hebben bezorgd, maar ik denk echt niet dat ze dat alleen maar hebben gedaan omdat er BV’s in het spel waren. Het scheelt uiteraard dat wij een bredere entourage hebben én dat er een boel soortgelijke verhalen onze richting uitgekomen zijn eens het nieuws helemaal openbaar was. Daardoor heeft de Cyber Crime Unit heel snel verbanden kunnen leggen én kunnen ingrijpen. Ik kan alleen maar hopen dat zulke zaken in de toekomst even ernstig genomen worden.»

HUMO Wat ben je over de dader te weten gekomen?

VAN DE VEIRE «Niet meer dan wat in de kranten stond: dat hij op mooie blote mannen kickt.»

HUMO En op sokken, blijkbaar.

VAN DE VEIRE «Dat zou kunnen, dat zal uit het onderzoek moeten blijken.»

1240?appId=93a17a8fd81db0de025c8abd1cca1279&quality=0.9‘Natúúrlijk ben ik heel stom geweest om naakt én her­kenbaar in beeld te gaan staan. Maar heeft 99 pro­cent van de mensen niet eens iets ge­ daan waarvan ze later zeiden: ‘Dat hadden we misschien beter niet ge­daan’?’Beeld Johan Jacobs

ONGELOOFLIJK KALF

HUMO Je hebt groot gelijk als je zegt dat die beelden nooit verspreid hadden mogen worden. Maar wat voor een oen kun je zijn, als volwassen man die voor de media werkt, om zulke beelden naar iemand te sturen die zich ‘Eveline’ noemt maar die je niet kent?

VAN DE VEIRE «Natúúrlijk ben ik heel stom geweest om in mijn blote flikker herkenbaar in beeld te gaan staan. Maar heeft 99 procent van de mensen niet eens iets gedaan waarvan ze later zeiden: ‘Dat hadden we misschien beter niet gedaan’?

»Elke dag laten mensen zich op Facebook of via e-mail oplichten door een ‘notaris’ die zogezegd een erfenis voor je heeft, een ‘kankerpatiënt’ die dringend geld nodig heeft, of een ‘weduwe’ die uit haar huis gezet dreigt te worden. Wat mij is overkomen, is óók een vorm van oplichting.

»Nadat Vlaams minister van Media Benjamin Dalle in een tv-interview over sexting had gezegd: ‘Dit kan ons allemaal overkomen’, schreef een columnist in een krant: ‘Het spijt me, Benjamin, maar niet iederéén loopt dezelfde kans dit te overkomen.’ Toen dacht ik: wie ben jij om je boven iedereen te plaatsen? Iedereen is in zijn leven weleens op een onnozele manier opgelicht of bedrogen. Ook jij. Misschien heeft er ooit iemand tegen je gelogen, waardoor je een verkeerde beslissing nam. Misschien ben je eens ergens binnengestapt waar je beter niet was binnengestapt. Misschien heb je ooit een waardeloze tweedehandsauto gekocht. Er zijn zoveel manieren om iemand te bedriegen, en iedereen heeft zijn zwaktes. Bij mij ging het toevallig over seks.»

HUMO Je hebt die foto’s toch zelf genomen? Eigen schuld, dikke bult?

VAN DE VEIRE «Klopt. Maar stel je nu even voor dat we alle gekke dingen van de mensen uitvergroten en geen énkele ‘fout’ achter ons laten? Willen we zo’n maatschappij voor onze jongeren? Eigen schuld, dikke bult? Dat we voor elke gekke move in ons leven publiekelijk worden afgemaakt? Dat mensen zonder probleem foto’s van je kunnen delen die je in vertrouwen hebt doorgegeven, ook al beantwoorden ze niet aan de maatschappelijke norm? Willen we dat? Echt? Nee, dat geloof ik niet. We willen allemaal een warme maatschappij.

»Natúúrlijk ben ik een ongelooflijk kalf geweest. Maar mensen gedragen zich soms als een kalf. Waarom rijdt iemand met 200 km per uur op de snelweg, terwijl hij weet dat hij maar 120 mag? Waarom gebruiken mensen drugs of drinken ze te veel, terwijl ze weten dat dat hun gezondheid ondermijnt of hun leven kapotmaakt? Waarom gaan mensen vreemd? Soms neemt de roekeloosheid het over van het verstand en denken we: fuck it, ik ben onoverwinnelijk.»

HUMO Mannen lopen nu eenmaal hun lul achterna.

VAN DE VEIRE (zucht) «Dat geloof ik niet. Achter dat excuus wil ik me ook niet verstoppen.»

HUMO Heb je dat ook tegen je vrouw gezegd?

VAN DE VEIRE «Absoluut. Omdat het de waarheid is.»

HUMO In Humo vertelde je dochter Kato dat jij vroeger vaak tegen haar hebt gezegd: ‘Mannen willen maar één ding!’

VAN DE VEIRE (lacht) «Ik denk dat iedere vader zijn dochter vroeg of laat op die manier voor mannen waarschuwt. Ik heb haar ongetwijfeld ook uitgelegd dat mannen over het algemeen heel fijne mensen zijn, maar dat als zij, als meisje, op een gegeven moment zou beslissen om de paringsdans aan te gaan, er dan voor sommige mannen vaak geen weg meer terug is. Die mannen willen finishen.

»Dat betekent voor mij niet dat een man alleen maar met zijn fluit denkt. Ik weiger mezelf te degraderen tot mijn fluit. Het is niet omdat ik iets in de seksuele context heb gedaan, dat ik voor de rest van mijn leven gedefinieerd moet worden als ‘die kerel die achter zijn lul aan loopt’.»

1240?appId=93a17a8fd81db0de025c8abd1cca1279&quality=0.9‘Ik zou niet weten hoe je mijn schade moet berekenen. Ik heb mij niet burgerlijke partij gesteld om die gasten te ruïneren, wel omdat ik wil dat de daders verantwoording afeggen.’Beeld Johan Jacobs

HUMO Een jaar of zeven geleden nam je op MNM enkele BV’s, onder wie Sean Dhondt, in het ootje met een valse e-mail, om hen te wijzen op de gevaren van internetfraude.

VAN DE VEIRE «We hadden onder andere naar Sean en Lesley-Ann Poppe een mail verstuurd van een fake adres dat eindigde op fod.fgov.be, alsof die van de overheid kwam, en waarin een aantal persoonlijke gegevens en een bankrekeningnummer werden gevraagd. Al die mensen stuurden die gegevens naar ons door. Ik heb hen daarna gebeld en hen op het hart gedrukt om in de toekomst wat voorzichtiger te zijn.

»Het is inderdaad bijzonder ironisch dat ik mezelf op zo’n onnozele manier in de luren heb laten leggen. Maar zo zie je maar: je kunt in de digitale wereld nooit voorzichtig genoeg zijn. Het kan iedereen overkomen, ook al ben je heel behoedzaam en denk je dat je niet op te lichten bent.»

HUMO Stan Van Samang en Sean Dhondt hebben hun verontschuldigingen aangeboden, jij niet.

VAN DE VEIRE «Ik heb mijn verontschuldigingen aangeboden aan de mensen die die verdienden, in de eerste plaats mijn vrouw. Dat heel veel mensen, ook kinderen, ongevraagd ongepaste beelden van mij hebben ontvangen, vind ik erg, heel erg. Maar daar hoef ik me niet voor te verontschuldigen, dat is niet mijn schuld. Als jouw dochter naar Pornhub kijkt, wiens schuld is dat dan? Van de acteurs? Van de producenten?

»Had ik die beelden niet moeten maken? Daar kun je over discussiëren. Maar de enige aan wie ik daar verantwoording over moet afleggen, is mijn vrouw. En dat heb ik gedaan: ik heb mij verontschuldigd, ik heb alles opgebiecht, ik heb het proberen uit te leggen, ik ben door de modder gekropen, ik heb mij geschaamd, ik heb me schuldig gevoeld voor het vertrouwen dat ik heb geschonden…»

HUMO Vind je dat je je vrouw hebt bedrogen?

VAN DE VEIRE «We hebben een exclusieve relatie, ook op seksueel vlak, en ik heb die exclusiviteit bewust opgegeven. Ik heb met iemand anders dingen gedaan die eigenlijk binnen onze relatie thuishoren, en ik heb dat niet met mijn vrouw gedeeld of tegen haar verteld.»

HUMO Heeft ze het je vergeven?

VAN DE VEIRE «Mijn vrouw is kinder- en jeugdpsychiater en weet zeer goed dat mensen het vaak moeilijk vinden om hun eigen gedrag en drijfveren te verklaren. Bovendien weet ze hoe haar man ineen zit, en dat heel dit verhaal waarschijnlijk niet was gebeurd als ik wat meer open tegen haar was geweest.»

HUMO Een maand eerder was ze in Humo zo lovend over jou en jullie relatie.

VAN DE VEIRE (stil) «Ze was vooral heel erg geschrokken. En terecht. Ze heeft dus veel vragen gesteld. Haar houding was: wij zijn samen een avontuur aangegaan, en we hebben ervoor gekozen om de obstakels die op ons pad komen samen te overwinnen. Toen we trouwden, hebben we een gelofte afgelegd: in goede en kwade dagen.»

HUMO Je vrouw heeft in Humo veel indruk gemaakt. Ik kan me voorstellen dat veel mensen zich verbaasd afvroegen: wat heeft die Van de Veire – met zo’n mooie, slimme vrouw – op een ander te zoeken?

VAN DE VEIRE «De dag dat mensen niet meer verbaasd zijn, is de dag dat wij geen mensen meer zijn, maar robots.

»Ik hoop dat al die mensen die mij veroordelen, zelf in een harmonieuze relatie zitten en geen enkel geheim voor elkaar hebben. Maar ik vrees dat die relaties heel zeldzaam zijn. Bij elk koppel gebeurt weleens iets dat het vertrouwen beschadigt. Dat is nu bij ons gebeurd. Wij hebben gewoon de pech dat ik een bekende figuur ben en dat onze relationele crisis, door toedoen van twee pipo’s met slechte bedoelingen, in de openbaarheid is gekomen.»

HUMO Hoe lang ben je niet meer buiten durven komen?

VAN DE VEIRE «Ik heb die eerste dagen af en toe gedacht: ‘Ik kom voorlopig best een tijdje niet meer buiten.’ Ik had geen zin in verwijten en beledigingen en schampere opmerkingen. Maar ik heb die gedachte snel laten varen. Ik dacht: wat is het ergste wat me kan overkomen als ik naar de winkel ga? Dat ik doodval en tussen het fruit en de groenten beland? Wel, dat is dus níét gebeurd. En qua verwijten en beledigingen viel en valt het ook heel goed mee. Ik heb op straat nog nooit één lelijke opmerking gekregen. Wél heb ik al ongeveer duizend keer mogen horen en lezen: ‘Amai, ik had je niet herkend met je kleren aan.’ (lacht)»

HUMO Begin dit jaar vroeg De Morgen je waar je spijt van hebt. Je zei: ‘Van niets. Het besef dat alles wat ik verkeerd heb gedaan of niet heb gedaan, heeft altijd tot inzichten geleid.’ Tot welk inzicht heeft dit verhaal geleid?

VAN DE VEIRE «Ik ben vooral tot het besef gekomen dat mijn relatie nog belangrijker is dan ze al was.»

HUMO Je hebt dus je lesje geleerd?

VAN DE VEIRE «Een mens krijgt geen garantiebewijs als hij geboren wordt, en hij krijgt er ook geen als hij 48 is. Het enige wat mijn vrouw aan mij heeft gevraagd – en dat heb ik haar ook beloofd – is om altijd te blijven praten met haar. Als ik dus opeens weer iets in mijn bol krijg, of het gaat niet zo goed, dan wil ze dat ik dat tegen haar zeg, zodat we dat samen kunnen oplossen.»

HUMO Vroeg of laat zullen de daders zich moeten verantwoorden voor de rechtbank. Wat verwacht je?

VAN DE VEIRE «Ik zou kunnen zeggen: ‘Ik hoop dat die twee gasten, zoals de wet voorziet, vijf jaar in de gevangenis vliegen.’ Maar dat zeg ik dus niet. Ik hoop vooral dat hun straf iets uithaalt: het heeft weinig zin om mensen in de cel te gooien en er verder niet naar om te kijken. Ik hoop en verwacht dus dat die gasten op de één of andere manier zullen beseffen dat wat ze gedaan hebben, verwerpelijk is.»

HUMO Welke schadevergoeding ga je eisen?

VAN DE VEIRE «Dat weet ik niet. Het is duidelijk dat ik schade heb geleden, maar ik zou niet weten hoe je die moet berekenen.»

HUMO Laat dat maar aan je advocaat over.

VAN DE VEIRE «Ik heb mij niet burgerlijke partij gesteld om bij een veroordeling veel geld te eisen, of om die gasten te ruïneren. Als burgerlijke partij wil ik laten zien dat ik het slachtoffer ben van crimineel gedrag, en ik verwacht dat de daders daarvoor verantwoording afleggen, niet alleen tegenover mij en de andere slachtoffers, maar tegenover de hele samenleving.»

1240?appId=93a17a8fd81db0de025c8abd1cca1279&quality=0.9‘Het enige wat mijn vrouw mij heeft gevraagd, is om altijd te blijven praten met haar. Als ik dus opeens weer iets in mijn bol krijg, dan wil ze dat ik dat zeg.’Beeld Johan Jacobs

WEG PRIVACY

HUMO Over naar ‘Big Brother’. Ironisch toch, dat jij nu een programma gaat presenteren waarin de deelnemers hun privacy opgeven?

VAN DE VEIRE (lacht) «Het is inderdaad héél toevallig, bijna absurd, dat mijn privé- en mijn professionele leven elkaar zo kruisen. Maar het grote verschil is dat ik mijn privacy níét heb willen opgeven en dat ik dat, onder druk van de omstandigheden, voor een stuk wel heb gedaan, terwijl de deelnemers van ‘Big Brother’ hun privacy vrijwillig opgeven. Maar dan nog beseffen die mensen nauwelijks wat ze opgeven.

»Ik denk dat veel van de deelnemers ervan overtuigd zijn dat ze een beeld van zichzelf zullen kunnen laten zien en dat ‘Big Brother’ er niet in zal slagen dat te doorprikken. In deze digitale tijden, met Facebook, Twitter en Instagram, kunnen mensen een totaal gemanipuleerd beeld van zichzelf aan de buitenwereld tonen, zonder dat ze er zelfs voor hoeven buiten te komen. Via de sociale media kun je anderen het idee geven dat je een heel interessante, gelukkige, avontuurlijke en mooie mens bent, terwijl het omgekeerde misschien waar is. Die mensen gaan zichzelf in ‘Big Brother’ tegenkomen. Als je honderd dagen in een huis opgesloten zit, met mensen die je op voorhand niet kende en die je dus moet leren kennen, zal je masker na een tijdje afvallen.»

HUMO De eerste reeks van ‘Big Brother’ was spraakmakend en grensverleggend, maar daarna brak het programma geen potten meer. VIER noemt de comeback ‘relevant’. Wat vind jij?

VAN DE VEIRE «Het toeval wil dat wij door de coronacrisis het voorbije jaar allemaal min of meer in een cocon hebben geleefd. Veel mensen gaan zich dus meteen kunnen herkennen in mensen die honderd dagen in een huis opgesloten zitten: wat doen die mensen de hele dag, hoe houden ze het met elkaar uit, hoe lossen ze conflicten op, hoe zorgen ze voor een zekere harmonie? Maar vooral de digitale wereld van vandaag maakt het programma relevant. Die heeft andere mensen van ons gemaakt. De meeste mensen die vandaag een relatie beginnen, hebben elkaar online leren kennen. Er wordt ook vooral digitaal gecommuniceerd. Maar in ‘Big Brother’ gaan die mensen opnieuw fysiek met elkaar moeten omgaan. Dat zal vooral voor jongere generaties een hele nieuwe wereld zijn om naar te kijken. En om van te leren.»

HUMO Walter Grootaers, die ‘Big Brother’ destijds presenteerde, zei in 2006 in Humo: ‘Vroeger spraken de mensen op straat met elkaar en wisten ze nog wat er bij de buren achter de gevel gebeurde. Dat is veranderd. Nu kan je naar ‘Big Brother’ kijken om te weten te komen hoe mensen leven en denken.’

VAN DE VEIRE «Ik denk dat dat vandaag nog méér geldt dan toen Walter het programma presenteerde. In die zin is ‘Big Brother’ een unieke gelegenheid, vooral voor jongere kijkers, om te weten te komen hoe sociaal contact in het echt verloopt. Veel jonge kijkers zullen het waarschijnlijk zelfs bevreemdend vinden om een groep mensen in een afgesloten huis face to face met elkaar te zien omgaan.»

HUMO Mike Verdrengh, voormalig programmadirecteur van VTM, gelooft niet in een succesvolle comeback. In Het Nieuwsblad zei hij: ‘Elke generatie heeft recht op zijn vergissing.’

VAN DE VEIRE «Betty en Spillie waren leuk, maar intussen is de maatschappij veranderd en houden televisiemakers – terecht – veel meer rekening met diversiteit op het scherm. Er is meer kleur bij de kandidaten, op de huid én in de ziel. In 2000 zag onze maatschappij er ook al zo uit, maar werd dat min of meer verstopt of vonden tv-makers dat dat mensen zou afschrikken. Nu kun je daar openlijk over praten en een verschil maken.»

HUMO Verandert er iets aan het oorspronkelijke concept?

VAN DE VEIRE «Er gaan nog altijd een aantal mensen die elkaar niet kennen proberen om 100 dagen samen te leven in een huis dat ze niet kennen, én geld te verdienen, én als laatste over te blijven. Maar natuurlijk is het concept geëvolueerd. Vroeger kwam je als deelnemer het huis binnen en wist niemand iets van je. Nu kun je alle mensen online gaan checken en je al een beeld vormen. Een beeld dat vermoedelijk verkeerd zal zijn, want in het huis zullen de deelnemers ‘ontschillen’: de bovenste, oppervlakkige laag is het beeld dat ze willen dat je ziet, maar Big Brother én de medebewoners zullen ervoor zorgen dat die schil er elke dag verder afvalt. Tot ze allemaal échte mensen worden, met hun positieve en negatieve kanten, en al hun mooie nuances daartussen.

»Onze maatschappij is de nuance kwijtgeraakt. Je moet of heel links of heel rechts zijn, of heel wit of heel zwart, of heel vlees of heel vegan. Dat is jammer. Nuance heeft ons ook mooie dingen geleerd. Je mag en kan in een discussie allebei gelijk hebben. Dat is niet erg. Maar in 2020 kan dat niet meer. Als de ander vindt dat je gekke dingen zegt, maakt hij je kapot omdat je vast vals nieuws verspreidt.

»We leven vandaag meer dan ooit in een Big-Brothermaatschappij. Overal zijn camera’s. Mensen vloeken luid dat er bewakingsbeelden gebruikt worden van hen als ze een jurkje passen in de winkel. Maar zelf hebben ze er geen probleem mee om schaamteloos selfies te nemen en wereldwijd te delen. ‘Big Brother’ is meer dan ooit nú. Als je een paar jaar geleden een maagverkleining hebt laten uitvoeren en daar misschien niet wou over praten, kan Big Brother jou en de andere bewoners via een groot scherm confronteren met de beelden die je een paar jaar geleden postte en waarvan je dacht dat Big Brother ze nooit zou vinden. En Big Brother vindt uiteraard dat bodyshaming een belangrijk issue is én wil daarover praten, met iedereen. Ook als jij dat niet meteen had verwacht.»

HUMO Een beetje zoals bij jou gebeurd is, dus.

VAN DE VEIRE «De bewoners wéten dat hun privacy opengebroken kan en zal worden. Bij mij is mijn privacy opengewrikt terwijl ik daar nooit toestemming voor heb gegeven.

»Maar Big Brother stelt de bewoners dus de vraag: ‘Kun je leven met de consequenties van álles wat in je leven is gebeurd?’ En hij stelt die vraag ook aan de kijker. Het zal voor een gezonde maatschappelijke discussie zorgen in veel huishoudens, klassen en werkomgevingen.»

HUMO Ik herinner me van ‘Big Brother’ vooral dat de deelnemers weinig of niets te doen hadden. Dat leverde niet bepaald boeiende televisie op.

VAN DE VEIRE «In 2000 zaten de bewoners zich inderdaad vooral te vervelen, zopen ze zich te pletter en gingen ze van bil omdat ze met de duimen zaten te draaien. Nu gaan we ervoor zorgen dat ze élke minuut iets te doen hebben. Met goede opdrachten, die bijvoorbeeld testen hoe goed ze elkaar kunnen of mogen vertrouwen. Maar ook met very silly dingen.»

1240?appId=93a17a8fd81db0de025c8abd1cca1279&quality=0.9‘Soms neemt de roekeloosheid het over van het verstand en denken we: fuck it, ik ben onoverwinnelijk’Beeld Johan Jacobs HUMO 2020

DE MENSENZOO

HUMO Je kunt ‘Big Brother’ een sociaal experiment noemen, maar in wezen gaat het toch om voyeurisme en een drang naar sensatie?

VAN DE VEIRE «Dat er confrontaties en conflicten gaan komen, is heel waarschijnlijk: dat is logisch als mensen dicht op elkaar leven – kijk maar naar de stijgende cijfers van partnergeweld in deze coronatijden. En dat er seks van komt, valt niet uit te sluiten. Maar dat betekent niet dat dat het opzet van de makers is, daar bestaan andere programma’s voor.

»‘Big Brother’ is een human zoo. Mensen gaan naar de dierentuin om apen rare dingen te zien doen. In ‘Big Brother’ zul je vanuit je huiskamer of vanop je smartphone mensen rare dingen zien doen. Maar die zijn alleen maar raar omdat je er als buitenstaander naar kijkt. Wij zien overal om ons heen – in onze familie, op ons werk, in onze vriendenkring – hoe mensen zich gedragen, maar dat doen we nooit als totale buitenstaanders. ‘Big Brother’ geeft ons de kans om naar het gedrag van anderen te kijken, vanop een afstand maar tegelijkertijd heel dichtbij.»

HUMO Hoe zou jij reageren als één van je dochters aan ‘Big Brother’ zou willen deelnemen?

VAN DE VEIRE «Ik zou haar uitleggen hoe reality-tv werkt, wat de gevolgen voor haar kunnen zijn, hoe mensen een mening over haar zullen vormen, hoe die mening waarschijnlijk totaal zal afwijken van de waarheid, hoe meedogenloos mensen online kunnen zijn… En dan zou ik haar zeggen: ‘Doe maar wat je wilt, meisje. Mijn zegen heb je. Altijd.’»

HUMO Zullen de deelnemers zich aan de coronamaatregelen moeten houden?

VAN DE VEIRE «Op dit moment worden de protocollen gemaakt aan de hand van de actualiteit. Er zijn uitgebreide testen en voldoende quarantainemaatregelen, en de crews worden gescheiden gehouden waar nodig. En eens de bewoners het huis binnenkomen, zal dat vermoedelijk de meest veilige plek van de Benelux zijn (lacht)

HUMO Waarom moeten de mensen zeker kijken?

VAN DE VEIRE «Omdat we met zijn allen te weinig beseffen dat we onze eigen Big Brother hebben gecreëerd. Omdat je in het voorjaar door corona nog altijd binnen zult zitten en blij zult zijn dat je de verhalen kunt volgen van mensen die langzaam vervellen tot échte vrienden. Omdat er voor de rest toch geen hol op tv is, toch?»