Wonen wordt weer duurder: Vlaanderen verplicht koper tot drie van zes mogelijke isolatie-eisen | binnenland | De Morgen

Gepubliceerd op Auteur: koenarchief


Wonen wordt weer duurder: Vlaanderen verplicht koper tot drie van zes mogelijke isolatie-eisen

1 Nieuwe woningen moeten steeds energiezuiniger zijn. © Stessens

Wie vanaf 2021 een woning koopt of erft die niet aan de laatste energienormen voldoet, moet volgens het nieuwe Vlaamse Energieplan binnen de vijf jaar ingrijpende isolatiemaatregelen doorvoeren. Goed voor het klimaat, maar nefast voor de huizenmarkt?

Concreet dienen kopers of nieuwe eigenaars minstens drie isolatie-ingrepen uit te voeren uit een lijstje van zes (zie kader). En dat binnen de vijf jaar na aankoop. De Vlaamse regering wil mensen zo pushen om oudere woonsten energie-efficiënt te maken. Een must als we de Europese doelstellingen in 2030 willen behalen, klinkt het bij Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open Vld). 

Share
‘We moeten opletten dat wonen niet stilaan onbetaalbaar wordt’
Johan Van Gompel, vastgoedexpert bij KBC

“Vanuit klimaatoogpunt is de nieuwe regeling wenselijk en zelfs noodzakelijk”, zegt Johan Van Gompel, vastgoedexpert bij KBC. “Ons land heeft op dat vlak een achterstand weg te werken in vergelijking met veel West-Europese landen.” De keerzijde is wel dat mensen nog meer geld moeten neertellen voor een woning dan vandaag reeds het geval is. “We moeten wel opletten dat wonen niet stilaan onbetaalbaar wordt, zeker voor jonge gezinnen. Er is nu al een lichte overwaardering van de huizenmarkt en een toenemende ongelijkheid op het vlak van vastgoedvermogen. Je hebt mensen die de stijgende woningprijzen, mede met hulp van de ouders, nog goed kunnen betalen, maar evenzeer een grote groep voor wie dat steeds moeilijker of zelfs onmogelijk wordt.”

Temeer omdat vanaf 2021 ook de verkoop van stookolieketels stopt en ook aardgas meer en meer wordt afgebouwd, te beginnen bij een aansluitingsverbod in nieuwe verkavelingen. Er zijn natuurlijk premies voor wie zijn woning energiezuiniger maakt. Bovendien betalen energie-efficiënte renovaties zich op lange termijn terug in lage energiefacturen. Maar in eerste instantie moet je het geld wel kunnen neertellen, binnen de vijf jaar.

Hoe groot de renovatiekosten zijn, hangt af van woning tot woning. Maar aangezien een zonneboiler makkelijk 3.000 euro kost en dakisolatie al snel grofweg rond de 2.500 euro bedraagt voor 100 vierkante meter, zit je toch snel aan ettelijke duizenden euro’s. Bijlenen is ook een optie. “Maar je ziet vandaag al dat veel mensen financieel stretchen om een huis toch te kunnen kopen”, zegt Van Gompel. “Moet je hen aanzetten om hun schuldenlast nog te vergroten?”

Huren lijkt ook steeds minder een goede uitweg voor zij die geen eigen woning kunnen betalen. De huurmarkt is al grotendeels verzadigd, stellen vastgoedexperts. Bovendien wordt verwacht dat het energieplan ook de huurprijzen omhoog zal duwen. “Allicht zullen verhuurders de gemaakte kosten willen verhalen”, zegt Geert Gielens van Belfius. 

Uiterlijk na vijf jaar moeten drie van deze zes maatregelen aanwezig zijn

• Dakisolatie

• Muurisolatie

• Vensters (profielen
 en beglazing)

• Vloerisolatie

• Condensatieketel (niet ouder dan 15 jaar)

• Hernieuwbare energieboiler:
 warmtepompboiler of zonneboiler

(Nog) geen boete

Maar volgens Steven Trypsteen, econoom bij ING, kunnen de nieuwe energievoorschriften ook de druk op woningprijzen net verminderen. Als je als kandidaat-koper weet dat je het dak en de vloer nog moet isoleren en een nieuwe ketel moet voorzien, kun je dat gebruiken in de onderhandelingen om de prijs te doen zakken. Het nieuwe energieprestatiecertificaat, dat allicht vanaf 2019 ingaat, kan daarbij helpen: op dat EPC+-certificaat wordt ook het geschatte bedrag vermeld van de noodzakelijke renovaties om het huis energie-efficiënt te maken.

Belangrijk: wie de nieuwe regels van het Energieplan aan zijn laars lapt, wordt (vooralsnog) niet beboet. Het gaat om voorschriften. Vraag is hoeveel mensen de nieuwe maatregel dan nog zullen toepassen en het plan uiteindelijk geen maat voor niets wordt.