Technologiegoeroe Peter Hinssen ziet de toekomst niet rooskleurig in: “Europa wordt het slagveld waar de reuzen elkaar zullen bevechten”

Gepubliceerd op Auteur: koenarchief

Bron: Humo

‘Voorspellen is moeilijk, vooral als het om de toekomst gaat,’ zei de fysicus Niels Bohr ooit. Maar als Peter Hinssen – ondernemer, docent en technologie-evangelist – een poging doet, kunnen we maar beter luisteren. In zijn nieuwe boek legt Hinssen uit hoe bedrijven de kop boven water moeten houden met de hoogtechnologische digitale innovaties die ons dreigen te overspoelen. Maar ook gewone stervelingen kunnen er hun voordeel mee doen: ‘The Day After Tomorrow’ schetst een even opwindend als angstaanjagend beeld van wat ons te wachten staat.

HUMO Eigenlijk kan ik de teneur van uw boek nog het best samenvatten met een kinderliedje: ‘Mieke, hou je vast aan de takken van de bomen.’

Peter Hinssen «Dat is, euh, een accurate omschrijving (lacht). Ik wil niet negatief overkomen, maar ik zit bijna 25 jaar in de technologiewereld en nog nooit had ik zo vaak kippenvel. De meeste mensen weten niet wat er op ons afkomt, laat staan dat ze het voelen. Ik ben net terug uit China: daar voel je het wél. Niemand betaalt daar nog met cash. Zelfs in het stomste fruitkraampje doe je dat met je smartphone – scan, boem, betaald! Wie een kredietkaart bovenhaalt, wordt als een neanderthaler bekeken. En dan keer ik terug naar Europa en kan ik niet eens een taxi betalen met een kredietkaart. Ik voel me dan zoals Frodo, die terugkeert van Moria en in De Gouw moet uitleggen aan de andere Hobbits: ‘Jongens, het zou kunnen dat het leven zoals we het nu kennen een béétje gaat veranderen.’ (lacht)

meer