Wachten op een betere wereld

Gepubliceerd op Auteur: koenarchief

Bron: De Standaard Mobile

Wachten op een betere wereld

Met carrières is het zoals met de Vlaamse fietspaden: het ene moment rijd je op een lekker bollend stuk asfalt en een paar kilometer verder worden dat plots een paar op een hoop gesmeten betonplaten en kom je geen meter meer vooruit. Vraag het maar aan Freek Braeckman.

Toen die tien jaar geleden anker werd van het VRT-journaal, had hij alles en nog veel meer om legendarischer te worden dan Jan Becaus. Hij straalde degelijkheid en vertrouwen uit, was jong, sexy en sympathiek én hij had nog geschermd. Eat that, Stef Wauters.

In 2009 werd hij De Slimste Mens ter Wereld. Hij versloeg Bart De Wever met een seconde verschil en moet zo de laatste mens op aarde geweest zijn die de N-VA-voorzitter een nederlaag toediende. Hadden we al gezegd dat hij nog geschermd heeft? Twee jaar later werd hij vierde in Het Groot Dictee der Nederlandse Taal en dat was meteen ook de beste plaats die een bekende Vlaming of Nederlander ooit in die taalstrijd had gehaald.

Tijd dus om al die bekendheid te verzilveren, dacht iedereen. En van toen af ging het fout. In 2012 verliet hij Het journaal om een opvolger te maken voor De laatste show. Dat werd Café Corsari, een programma dat hij maakte samen met Tomas De Soete. Het was een show die we liefst zo snel mogelijk vergaten en dat is precies ook wat er gebeurde met de makers. De Soete zit sinds het programma in 2015 stopte in een vergeetput in het omroepgebouw en Braeckman moest twee jaar wachten eer hij nog eens een programma kon maken. Dat is er nu en het heet Typisch mensen.

Samen met Julie Van den Steen onderzoekt hij het menselijke gedrag. In de eerste aflevering ging het over geld en testten de twee onder meer uit hoe ze automobilisten trager konden laten rijden. Antwoord: door een loterij te organiseren en de boetes van de hardrijders te geven aan iemand die zich wel aan de snelheid hield. Braeckmans oproep om dit thuis ook te organiseren botst vast op wettelijke en praktische bezwaren.

De twee stelden ook proefondervindelijk vast dat mannen meer geld krijgen voor spullen die ze online verkopen dan vrouwen. Oplossing voor de vrouwen: ‘In afwachting van een betere wereld: maak jullie profiel aan op naam van Marcel, Tim of Ahmed.’ Zo zal de wereld natuurlijk nooit veranderen. We hadden trouwens graag eens onderzocht gezien of Ahmed evenveel voor zijn waren had gekregen als Marcel. Of Marcella. En over stereotypen gesproken: de nietszeggende straatinterviews mocht Julie Van den Steen doen, maar als er een professor geïnterviewd werd, was het de beurt aan Braeckman.

We zien beiden graag bezig, maar Typisch mensen is zo braaf, kleurloos en middelmatig, dat we al snel meer naar onze smartphone zaten te kijken dan naar de tv. Typisch mensen!