Welles-nietes of VRT-baas docusoap ‘BDW’ afvalt of niet
In de raad van bestuur van de VRT heeft ceo Frederik Delaplace zich maandag volgens twee leden gedistantieerd van BDW, de docusoap rond de N-VA-voorzitter op Eén. Hijzelf ontkent. Hij kreeg alvast veel kritiek uit politieke hoek.
Beeld uit ‘BDW’, de docusoap rond Bart De Wever. vrt
‘Is er een westers land waar een partijvoorzitter drie weken na elkaar in primetime een “feelgoodportret” krijgt en zonder wederwoord op zijn tegenstanders mag inhakken?’ Een politieke media-expert met dertig jaar ervaring vreesde de ‘orbanisatie’ van de publieke omroep. Ook in de laatste aflevering van de docusoap BDW scheldt Bart De Wever. ‘Als je spreekt over een lijk dat niet wil sterven, mensenlief’, omschrijft hij voormalig Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten. De aangebrande metafoor over de liberalen (knieën, slikken, doorgeslikt) krijgt een langgerekte encore.
Maandag besprak de raad van bestuur van de VRT een VUB-studie die de ‘onpartijdigheid van het VRT-aanbod’ in kaart bracht. In de marge uitten verschillende leden kritiek op BDW. Het onbegrip was groot, zeker omdat het programma niet door de nieuwsdienst was aangeleverd. Het gebrek aan wederwoord werd gehekeld. Een lid omschreef het programma als ‘kunstmatig, artificieel, allesbehalve een menselijk portret’.
Boetekleed
De ergernis kwam vooral van leden met een journalistieke achtergrond. Philippe Beirnaerts (ex-VTM) vormde een uitzondering. Hij is de kabinetschef van de Antwerpse burgemeester. Ceo Frederik Delaplace trok volgens twee bronnen even het boetekleed aan. Hij zou de reeks ‘anders hebben beoordeeld’. Voor de aanwezigen was het duidelijk. Met hem was er van BDW op het eerste net geen sprake geweest.
‘Ik hoop dat de VRT geen propagandazender van BDW is geworden’ Egbert Lachaert Open VLD-voorzitter
Delaplace ontkent aan De Standaard dat hij het programma afvalt, al wil hij niet hebben gezegd dat hij dezelfde beslissing zou hebben genomen. ‘Ik vraag altijd om de nuance te zien. Er bestaat een verschil tussen human interest en een politieke nieuwsreportage. Die twee leden hebben slecht geluisterd. Maar die discussie houd ik liever intern. Dit is een beslissing uit het verleden. Ik wil vooruitkijken.’
vrt
Aanvankelijk reageerde Delaplace volgens interne VRT-bronnen eerder laconiek. Nadien werden signalen opgepikt dat zijn mening evolueerde na flink wat reacties uit politieke hoek. Egbert Lachaert was een van hen. De Open VLD-voorzitter was niet opgezet met het bombardement beledigingen aan het liberale adres. Ook ergerde hij zich aan de eenzijdigheid waarmee de formatie werd behandeld. ‘Politiek relevant maar de journalistieke invalshoek ontbrak’, aldus Lachaert. ‘Dit kan gewoon niet. Ik hoop dat de VRT geen propagandazender van BDW is geworden.’
De mening van Lachaert wordt in de Wetstraat gedeeld, maar politici doen er liever het zwijgen toe uit vrees om als ‘kleine klagers’ te worden gebrandmerkt. Bovendien blijft het onkies als politici zich bemoeien met de VRT-programmatie. Lachaert wilde een wederwoord. Maar dat kan niet op Eén, dat laat de programmatie niet toe.
‘Geen nieuws’
De nieuwsdienst stond helemaal aan de kant. Steven Samyn, hoofdredacteur Duiding, vernam het initiatief uit de krant en adviseerde negatief. Hij werd overruled. Het idee van journaliste Petra De Pauw verzeilde via het productiehuis van Eric Goens bij toenmalig directeur Media en Productie Peter Claes. Die gaf zijn fiat, daarin gevolgd door de toenmalige grote baas Paul Lembrechts. De twee werden ondertussen ontslagen. Alle afleveringen werden vooraf door de nieuwsdienst gevisioneerd om de eventuele nieuwswaarde te peilen. Met enige opluchting werd het tegendeel vastgesteld. Het ontsloeg de nieuwsdienst van de verplichting om in de nieuws- en duidingsprogramma’s aandacht aan BDW te besteden.
Dat Delaplace naar buitenuit het programma niet afvalt, verklaart waarom hij de uitzending ervan niet tegenhield. Tien jaar geleden toonde de VRT minder scrupules bij een reportage, van de nieuwsdienst, over ‘Keizer van Oostende’ Johan Vande Lanotte (SP.A). Benjamin Dalle (CD&V) wuifde enkele weken geleden in het Vlaams Parlement statig elke kritiek weg. ‘Ik zal me nooit uitspreken over de keuzes van de VRT rond de programmatie of de inhoud.’ De minister van Media beloofde ‘zeker te kijken’. Vlaams Parlementslid Jos D’Haese (PVDA) wees hem op een VRT-richtlijn dat politici ‘geen dragende rol’ mogen spelen in entertainmentprogramma’s, noch een ‘eigen docusoap’ mogen animeren.