‘Onze levensstijl bepaalt hoe we op virussen reageren’ | Humo

Gepubliceerd op Auteur: koenarchief
‘Onze levensstijl bepaalt hoe we op virussen reageren’ | Humo

‘Onze levensstijl bepaalt hoe we op virussen reageren’

Een loper in LondenBeeld Getty Images

Gezondheid

Een gezonde levensstijl kan mee bepalen hoe het lichaam reageert op bacteriën en virussen. ‘Dus waarschijnlijk ook hoe ons lichaam met Covid-19 omgaat’, zegt medisch antropoloog Reginald Deschepper (VUB). Met de app EmpowerMe hoopt hij mensen een handje te helpen.

– U schreef het boek ‘Je levensstijl als medicijn’. Wat betekent dat precies?

REGINALD DESCHEPPER «In mijn boek, dat verscheen voor de coronacrisis, focus ik vooral op chronische ziektes. 72 procent van de sterfgevallen zijn te wijten aan een chronische aandoening. En chronische aandoeningen kan je vaak terugbrengen tot een ongezondere levensstijl. Er zijn heel wat studies die bevestigen dat de levensstijl een impact heeft op de manier waarop ons lichaam op infecties reageert. Artsen zijn zich daar in veel gevallen nog niet voldoende van bewust.»

– Kan u een voorbeeld geven?

DESCHEPPER «Een van de belangrijkste factoren is slaap. Stel dat ik één nacht vier uur slaap in plaats van de aangewezen acht uur. Dan verhoogt de kans gedurende vier tot vijf dagen dat ik verkouden word of ziek word door griep. Voor alle duidelijkheid: dat is nog niet onderzocht voor het nieuwe coronavirus, maar alles wijst erop dat het ook hier geldt. Een andere factor die nog te veel onderschat wordt, zijn onze sociale contacten. Zo blijkt uit een uitgebreide literatuurstudie dat mensen die zich geïsoleerd voelen, beduidend meer kans hebben om vroegtijdig te sterven. Om u een idee te geven: een geïsoleerd gevoel kan hetzelfde effect op uw gezondheid hebben als vijftien sigaretten per dag. Vandaar dat het geen slecht idee zou zijn om sociale wetenschappers of psychiaters mee op te nemen in het expertenteam dat mee beslist hoe we de versoepeling van de lockdown best organiseren.»

– Sporten is dan wel een gezonde levensstijl, nemen we aan?

DESCHEPPER «Matig sporten is ideaal. Denk aan een halfuur goed gaan wandelen, op die manier verlaag je aanzienlijk de kans op complicaties mocht je toch ziek worden. Maar je mag niet overdrijven. Wie zich in deze periode voorbereidt op een marathon, vraagt zoveel van zijn of haar lichaam dat de immuniteit op een laag pitje komt te staan.»

– U heb nu samen met de start-up Esperity een app ontwikkeld om mensen wat te helpen met die gezonde levensstijl. Wat doet die app precies?

DESCHEPPER «De app is eigenlijk een gebruiksvriendelijke vertaling van mijn boek ‘Je levensstijl als medicijn’.  Gebruikers krijgen er kort uitgelegd hoe zeven levensstijlpijlers bijdragen tot de gezondheid en dus een betere immuniteit. Op de app kunnen bezoekers hun levensstijlkennis beoordelen door deel te nemen aan een quiz en hun mening te geven over een aantal stellingen, zoals ‘Verhoogde jouw alcoholgebruik tijdens de coronacrisis ten opzichte van vroeger?’. We geven hen in de app ook praktische tips en aanbevelingen mee. Zo zorgt stress er ook voor dat ons immuniteitssysteem niet meer op punt staat. Met behulp van yoga of een goeie wandeling kan je die stress weer wat onder controle houden. Via de app kunnen bezoekers ook hun interesse tonen om ook deel te nemen aan een onderzoek waarbij ze gedurende twaalf maanden gevolgd worden op het vlak van hun levensstijlgewoonten.»

Meer informatie vindt u op www.lifeme.be.

Reginald Deschepper: ‘72 procent van de sterfgevallen zijn te wijten aan een chronische aandoening. En chronische aandoeningen kan je vaak terugbrengen tot een ongezondere levensstijl.’Beeld rv

(DM)

Koen