Tien goede redenen om te stoppen met koffie
Over koffie bestaat heel wat controverse. Is het nu ongezond of kunnen een of twee kopjes toch heilzaam zijn? Het staat vast dat koffie in elk geval een belasting vormt voor verschillende organen. Eveneens vernietigt koffie vitamines, verzuurt koffie het lichaam en zorgt een teveel aan koffie voor een opgejaagd gevoel. Aan de andere kant zorgt dat ene bakje koffie tijdens de ochtend wel weer voor een stukje ontspanning. Hoewel een gezond lichaam goed overweg moet kunnen met een tot twee kopjes per dag, is het gezonder om helemaal te stoppen met koffie. Een overzicht van tien goede redenen om te stoppen met koffie.
Inhoud
- 1. Koffie is slecht voor je maag en darmen
- 2. Koffie vernietigt vitamines
- 3. Koffie verzuurt het lichaam
- 4. Koffie vermindert de hoeveelheid opgenomen mineralen
- 5. Koffie bevat ook andere schadelijke stoffen
- 6. Koffie verhoogt de bloedsuikerspiegel op onnatuurlijke wijze
- 7. Koffie verstoort een goede werking van de lever
- 8. Koffie zorgt voor bijnieruitputting
- 9. Koffie vermindert de vruchtbaarheid en breekt testosteron af
- 10. Koffie haalt de rust uit het lichaam die het nodig heeft
- Stoppen met koffie, goed idee, maar hoe pak je dat nu aan?
Wat is het toch ongelooflijk lekker, dat ene bakje koffie in de ochtend om de dag mee te beginnen. En daarna, vooruit dan maar, nog eentje. Ha! Heerlijk. Na twee goede bakken koffie ben je er weer helemaal klaar voor. Het lichaam voelt zich fitter en je kan beter nadenken. Laat de dag nu maar komen!
Over het gebruik van koffie bestaat veel controverse. Gemiddeld drinken de Nederlanders 3,2 koppen per dag. Bekend is dat overmatig koffiegebruik kan leiden tot veel klachten en overbelasting van organen. Samen met alcohol en geraffineerde suikers behoort koffie tot dé drie te vermijden stoffen. Koffie lijkt je lichaam goed te doen omdat je er even fitter door gaat voelen, maar in feite is koffie niets anders dan een tijdelijk oppepmiddel dat ook weer door het lichaam afgebroken moet worden. Overweeg je om te stoppen met koffie, dan volgen hier alvast tien goede redenen om deze keus kracht bij te zetten.
1. Koffie is slecht voor je maag en darmen
Een teveel aan koffie en cafeïne beschadigen de maag- en darmwand. Iedereen kent wel het gevoel dat je last krijgt van je maag na te veel koffie. Dit is niet zomaar een signaal dat je in de wind moet slaan. Inwendige beschadigingen zijn niet zichtbaar, dus gevoeligheid of pijn is de enige manier van het lichaam om een waarschuwing af te kunnen geven. Zoals bekend is het darmstelsel een belangrijk onderdeel van het immuunsysteem. Waarom zou je dat gaan overbelasten of zelfs beschadigen met te veel koffie? Zelfs maagbloedingen kunnen een gevolg zijn van te veel koffie drinken. Uiteindelijk zal een overbelasting van de maag en darmen je inwendige energie doen afnemen. Koffiedrinkers gaan dat uitgeputte gevoel weer compenseren met nog meer koffie. Een neerwaartse spiraal is het gevolg. Stop met koffie, en je maag en darmen worden gezonder.
2. Koffie vernietigt vitamines
Koffie breekt vitamines af, met name vitamine B (onder andere B1, B2 en B12) en C. Vitamine C is onder andere een belangrijke antioxidant, is belangrijk voor het immuunsysteem en versterkt de ijzeropname in de darmen. Vitamine B1 speelt een belangrijke rol bij het geheugen. Vitamine B2 is belangrijk voor de stofwisseling (omzetten van vetten), ademhaling, voor een gezonde groei van huid, nagels en haar, en voor de vorming van rode bloedcellen. Ook vitamine B12 is belangrijk voor de vorming van rode bloedcellen en het zuurstoftransport. Zeker wanneer vlak na een gezonde maaltijd koffie wordt gedronken worden veel vitamines vernietigd. Wie veel koffie drinkt zal dus meer vitamines moeten innemen.
3. Koffie verzuurt het lichaam
Binnen de natuurgeneeskunde gelden koffie, alcohol en geraffineerde suikers als de grote verzuurders van het lichaam. Hoe zuurder het lichaam is, hoe ongezonder. Stofwisselingsprocessen, energievoorziening, zuurstoftransport, alles in het lichaam is gebaat bij een gezonde zuurbase-verhouding. In de regel geldt dat in een te zuur lichaam al deze processen minder goed verlopen. Tevens hoopt in een zuur lichaam gif zich makkelijker op, daarentegen kunnen in een lichaam met een gezonde zuurbase-verhouding afvalstoffen en gif beter afgevoerd worden.
4. Koffie vermindert de hoeveelheid opgenomen mineralen
In de huidige tijd bevat ons voedsel steeds minder mineralen. Dit is een gevolg van uitputting van de bodem waar ons voedsel op groeit. Door ook nog eens koffie te gaan drinken krijgt het lichaam nog minder mineralen binnen. Koffie belemmert namelijk de opname van de mineralen, onder andere calcium en kalium. Calcium is nodig voor gezonde botten en gaat botontkalking tegen. Kalium is nodig voor een gezond zuurbase-evenwicht, vochthuishouding en bloedsuikerspiegel, en een gezonde bloeddoorstroming. Koffie verhoogt eveneens de zinkafscheiding. Zink hebben we nodig voor een goed werkende schildklier, prostaat, voor een goede werking van antioxidanten, en voor het immuunsysteem. Ook de opname van ijzer wordt verminderd door koffie (onder andere doordat koffie vitamine C afbreekt), ijzer is nodig voor het zuurstoftransport. Koffie verhoogt ook de seleniumafscheiding uit het lichaam. Selenium (veel te vinden in noten) is een belangrijke ontgifter, met name doordat het de giftige metalen cadmium, arsenicum en kwik afvoert. Eveneens breekt koffie magnesium af, magnesium is zeer essentieel bij de energievoorziening in het lichaam en speelt een rol bij de omzetting van L-tryptofaan in 5-HTP en vervolgens in serotonine.
5. Koffie bevat ook andere schadelijke stoffen
Koffie en cafeïne stimuleert je en je wordt er even wat fitter van. Maar een teveel aan cafeïne kan voor hoofdpijn, slapeloosheid, trillerigheid en migraine zorgen. Echter, koffie bevat niet alleen het schadelijke cafeïne, maar ook andere schadelijke stoffen. Bijvoorbeeld de kankerverwekkende stof acrylamide, of het LDL-cholesterol verhogende cafestol, dat slecht is voor je hart en bloedvaten. Bij het brandproces van koffie komen chemische stoffen vrij die kankerverwekkend zijn, om deze reden besloot een rechter in Los Angeles begin 2018 dat koffiebedrijven een waarschuwingsetiket voor kanker op de verpakking moeten plaatsen. Staar je dus niet alleen blind op het gehalte aan cafeïne wat je binnenkrijgt tijdens het drinken van koffie. Houd er rekening mee dat ook in cafeïnevrije koffie nog steeds slechte stoffen kunnen zitten.
Ook chocola, cola en thee bevatten cafeïne, de hoeveelheden zijn:
- 1 kop filterkoffie 60-120 mg
- 1 kopje espresso 45-100 mg
- 1 kop oploskoffie 70 mg
- 1 kop cafeïnevrije koffie 1-5 mg
- 1 kop thee 40 mg
- 1 kop groene thee 40 mg
- 1 blikje cola 40 mg
- 1 glas chocolademelk 4-20 mg
- 100 g chocolade 160-240 mg
6. Koffie verhoogt de bloedsuikerspiegel op onnatuurlijke wijze
Bekend is dat cafeïne de bloedsuikerspiegel enorm verhoogt. Koffie geeft namelijk de bijnieren een flinke push om adrenaline af te geven, welke de bloedsuikerspiegel doet verhogen. Dát is de energie die koffiedrinkers zo fijn vinden. Het suikerniveau stijgt gelijk in je hersenen. Vandaar dat we ook gelijk maar een zoete gevulde koek bij de koffie nemen. De alvleesklier moet op zijn beurt extra veel insuline produceren om alle suikers te verbranden. Dat lukt niet volledig, dus veel overtollige suikers worden omgezet in vet. Inderdaad, koffiedrinken maakt dik. Uit onderzoek gepubliceerd in het medisch vakblad Diabetes Care is gebleken dat vanaf vier koppen koffie de suikerspiegel gemiddeld met 8% steeg tot een maximum van 26%. Let wel, dit is dus een ongezonde onnatuurlijke stimulans. Bedenk dat alle betrokken organen door koffie te drinken al vroeg in de morgen gedwongen worden om in de hoogste versnelling te gaan. Overigens kan als gevolg van te veel aangemaakte insuline (doordat de alvleesklier in de hoogste versnelling moest gaan staan) de bloedsuikerspiegel weer te sterk dalen, nervositeit en vermoeidheid zijn dan een gevolg. En dus pakken we maar weer een extra bakje koffie om ons weer op te peppen.
7. Koffie verstoort een goede werking van de lever
Het lichaam moet dagelijks ontgiften, de lever speelt hier een belangrijke rol in. Koffie zorgt er voor dat de lever minder goed aan die taak toekomt, omdat de lever nu ook al het gif uit de gedronken koffie moet verwerken. Het is niet alleen de cafeïne die slecht is voor de lever, in koffie zitten veel slechte stoffen zoals acrylamide en cafestol, die allemaal door de lever afgebroken moeten worden. Bij overmatig koffiegebruik raakt de lever dan ook uitgeput, hierdoor raakt het lichaam steeds verder vervuild met afvalstoffen en kan verzuren.
Een andere belangrijke taak van de lever is de opslag van energie en het vrijmaken ervan (glycogeen wordt vrijgemaakt in de vorm van glucose). Het behoeft verder geen uitleg om te begrijpen dat een verzwakte lever minder goed in staat is om energie te leveren en dat daardoor een vermoeid gevoel ontstaat. Er wordt door de lever minder vet uit het lichaam verbrand en je wordt dus dikker. Voor mensen die willen afslanken is koffie iets wat vermeden moet worden.
Eveneens produceert een overbelaste lever te weinig gal, hierdoor wordt voedsel minder goed verteerd. Tot slot wordt er tijdens het drinken van koffie veel cortisol en adrenaline aangemaakt. Deze stresshormonen moeten allemaal weer door de lever worden afgebroken, dat is nog een taak extra voor de lever die het al vrij zwaar heeft! Een “gezonde” grens die vaak wordt aangegeven door de koffiebranche is vier tot vijf koppen koffie per dag als maximale hoeveelheid, hetgeen ongeveer overeenkomt met 500 mg cafeïne. Als de lever kon praten dan zou die eerder kiezen voor een grens van maximaal nul koppen koffie per dag en geen cafeïne.
8. Koffie zorgt voor bijnieruitputting
Wat we allemaal heel graag willen is gezond en fit zijn. Ga dan vooral geen koffie drinken. Koffie put namelijk de bijnieren uit. De bijnieren produceren cortisol, dit hormoon is nodig om ons extra alert te voelen in tijden van stress of ziekte. Het is dus mogelijk dat de bijnieren tijdens lange perioden van stress of ziekte “van nature” veel cortisol produceren en op die manier zwaar belast worden. Maar waarom zouden we, of we nu gezond of ziek zijn, onze bijnieren nog eens extra uitputten met koffie? Koffie jaagt de bijnieren aan en laat ze extra veel cortisol produceren. En dat niet een keer, nee, dat gebeurt bij een koffiedrinker iedere dag meerdere keren. Uitgeputte bijnieren zijn dan het gevolg, en die gaan vaak samen met een slecht werkende schildklier.
9. Koffie vermindert de vruchtbaarheid en breekt testosteron af
Te veel cortisol, dat door het gebruik van koffie vrijkomt, breekt testosteron af. Een deel van dit testosteron wordt gemaakt in de bijnieren. Een tekort aan testosteron zorgt ervoor dat je sneller dik wordt. Daarnaast wordt als gevolg van koffie de omzetting van testosteron in oestradiol verhoogd. We hebben testosteron nodig voor ons zelfvertrouwen en het speelt een rol in het kortetermijngeheugen. Het is bovendien belangrijk voor het gezond houden van de voortplantingsorganen. Tevens wordt bij te veel ingenomen cafeïne per dag bij vrouwen de vruchtbaarheid verminderd.
10. Koffie haalt de rust uit het lichaam die het nodig heeft
Juist terwijl het lichaam in de ochtend rust nodig heeft, wordt het door koffie gedwongen om vol op het gas te gaan. Dit kan nooit gezond zijn. De nieren worden overbelast doordat ze extra veel vocht moeten afdrijven. Zoals gezegd verhoogt koffie het stresshormoon cortisol. Een teveel van dit hormoon zorgt voor concentratieproblemen en vermindert de bewegingscoördinatie. Uiteindelijk zorgt koffie op lange termijn voor een slechter geheugen en maakt je emotioneel minder stabiel. Maar nog belangrijker, door koffie te drinken geef je je eigen lichaam nooit de kans om echt tot rust te komen. Het lichaam moet eerst de ruimte krijgen echt moe te mogen zijn, alvorens het zich kan herstellen.
Stoppen met koffie, goed idee, maar hoe pak je dat nu aan?
Als je gaat stoppen met koffie zorgt dit allereerst voor dezelfde klachten als die een teveel aan koffie veroorzaakt. Dit zijn hoofdpijn, zenuwachtigheid en rusteloosheid. Maar dit zijn allen tijdelijke symptomen die slechts een paar dagen duren. Op de lange termijn is stoppen met koffie ervoor zorgen dat je lichaam weer in een tempo kan draaien die het nodig heeft.
Stoppen met koffie is niet makkelijk. Het is een zeer verslavend product. Als je stopt dan moet je dus in de ochtend beginnen met groene thee of kruidenthee, voor een verstokte koffiedrinker is dat niet echt een heel fijn vooruitzicht. Wat je dan kan doen is je lichaam op een andere manier actief maken, bijvoorbeeld door naar buiten te gaan en te gaan hardlopen of flink adem te halen. Zo vergeet je de koffie. Je zou ook kunnen minderen met koffie. Dit kan heel goed door bijvoorbeeld precies een maand met een pak koffie te doen, en pas in de volgende kalendermaand weer een nieuw pak te kopen. Maar besef altijd dat helemaal stoppen met koffie echt het allerbeste is. Je organen zullen er blij mee zijn. Je lever komt tot rust en kan zich weer herstellen, je nieren worden niet meer overbelast, de hormoonproductie komt weer beter op gang, vitamines werken beter, de opname in de darmen van voedsel gaat weer beter, de alvleesklier komt weer tot rust. Als je daar aan denkt dan is het gemis van de koffie niet zo zwaar meer. Na een tijdje merk je dat je inwendige energie gaat toenemen, dit zijn je maag en darmen die weer op krachten komen en weer ontspannen gaan aanvoelen.
Stoppen met koffie; het gemis aan dat ene lekkere “bakkie” en de gezelligheid zal altijd blijven bestaan, maar je krijgt er heel veel voor terug, misschien zelfs wel een langer leven.