Benoemingscarrousel VRT op gang: Luc Van Den Brande mag blijven als N-VA andere topfuncties krijgt
Wellicht kent de openbare omroep morgen zijn nieuwe raad van bestuur. N-VA lijkt ertoe bereid de huidige voorzitter, Luc Van den Brande (CD&V), nog een legislatuur te dulden, wanneer ze in andere raden van bestuur het voorzitterschap krijgt.
Vrijdag trekt de Vlaamse regering de benoemingscarrousel op gang van meerdere raden van bestuur. Naast de VRT beslist ze in de komende weken ook over de zitjes in de raden van bestuur van de vervoersmaatschappij De Lijn, investeringsmaatschappij PMV en arbeidsbemiddelingsdienst VDAB. Niet alleen bij deze ‘satellieten’ van de Vlaamse regering zijn er zitjes te geef. Bij een hele reeks andere, minder politiek gevoelige instellingen staat er ook een stoelendans op het programma.
De VRT komt nu eerst aan de beurt, in de twee volgende weken hakt de ploeg van Vlaams minister-president Jan Jambon de knopen door over de andere raden van bestuur. Dat betekent echter niet dat die onderhandelingen los staan van elkaar. “Uiteraard hangt de verdeling van de belangrijkste posten in de verschillende satellieten aan elkaar,” zegt een hoge regeringsbron.
De eerste vraag die opduikt, is of N-VA, als grootste Vlaamse partij, het voorzitterschap van de raad van bestuur van VRT opeist. De partij lijkt nu bereid om Luc Van den Brande, de kandidaat van CD&V voor die post, te dulden. Hij zou zichzelf opvolgen: Van den Brande zit al twee termijnen de raad van bestuur voor. Doorgaans gaat de ministerpost van Media (in deze regering is dat Benjamin Dalle, ook van CD&V) en die van het voorzitterschap van de raad van bestuur ook niet naar één en dezelfde partij, maar van die ongeschreven regel zou er nu afgeweken worden.
Continuïteit en stabiliteit
Van den Brande roept weinig weerstand op bij N-VA, maar ook bij andere partijen, omdat hij voor continuïteit en stabiliteit kan zorgen. ‘Het huis van vertrouwen’ davert sinds begin december op zijn grondvesten door het openlijk conflict tussen CEO Paul Lembrechts, het vierkoppig directiecomité en de feitelijke nummer twee, Peter Claes. Het zou wel kunnen dat hij niet de hele rit uitzit, Van den Brande is al 74. Bij de onderhandelingen over de beheersovereenkomst zou zijn ervaring wel goed van pas kunnen komen, merken meerdere partijen op.
N-VA wil in ruil voor het aanblijven van CD&V’er Van den Brande wel andere hoge posten in andere instellingen.
Officieel is er geen link tussen de verdeling van de gouverneursposten in Limburg, Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant en deze benoemingsronde. Officieus rekenen de ministers die wel mee in hun achterhoofd. Tot nu toe bogen enkel de kabinetsmedewerkers zich over deze benoemingen, morgen komt de kwestie voor het eerst op de ministerraad. Omdat er in de raad van bestuur minstens een derde vrouwen moet zetelen, moesten alle partijen zowel een mannelijke als een vrouwelijke kandidaat naar voren schuiven, en wordt de puzzel dan morgen gelegd. Een zware clash wordt op dit moment niet verwacht.