Een gezonde levensstijl in 48 woorden

Gepubliceerd op Auteur: koenarchief

Een gezonde levensstijl in 48 woorden

Aan het begin van een nieuw jaar nemen veel mensen zich voor om gezonder te gaan leven. Hoe pak je dat precies aan? Volgens obesitasexpert Yoni Freedhoff is het niet moeilijk. Hij vat het in 48 woorden samen!

Professor Yoni Freedhoff van de Universiteit van Ottowa verdiept zich al meer dan 16 jaar in de thema’s voeding en obesitas. In al die jaren is het belangrijkste dat hij geleerd heeft dat er enkele supereenvoudige basisregels zijn waar je rekening mee moet houden om gezond en gelukkig oud te worden. Hij vat het samen in niet meer dan 48 woorden.

Rook niet (2)
Roken is wereldwijd de belangrijkste (vermijdbare) oorzaak van ziektes en sterfgevallen. Uit cijfers van het Vlaams instituut Gezond Leven blijkt dat er in Vlaanderen jaarlijks zo’n 7.800 mensen sterven als gevolg van roken (gemiddeld 21 per dag). Begin er niet mee en als je rookt, probeer dan te stoppen.

Laat je vaccineren (5)
Hoewel steeds meer Vlamingen twijfelen over het nut van vaccins, is Freedhoff duidelijk: laat je vaccineren. Door “vaccinatietwijfelaars” zijn ziektes die bijna uitgeroeid waren weer aan het opkomen, bv. de mazelen en de griep. Twijfel niet: een klein spuitje met een groot effect!

Vermijd transvetten (7)
Transvetten zijn een soort onverzadigde vetten. Normaal zijn onverzadigde vetten goed voor de gezondheid, maar transvetten niet. Ze zijn zelfs slechter dan verzadigde vetten. Transvetten brengen schade toe aan de bloedvaten en vergroten het risico op hart- en vaatziekten. Transvet komt van nature voor in melk en vlees van herkauwers (bv. koeien en schapen). Het zit ook vaak in harde margarines, frituur-, bak- en braadvetten en gebak, koeken en snacks. Check het etiket om zeker te zijn dat er geen transvetten in een product zitten. Soms wordt het gehalte transvet vermeld, soms niet. Als je tussen de ingrediënten “plantaardig vet”, “gedeeltelijk gehard vet” of “gehydrogeneerd vet” ziet staan, dan weet je dat er gebruik is gemaakt van transvetten.

Vervang verzadigde vetten zoveel mogelijk door onverzadigde (14)
Niet alle vetten zijn slecht. Het is vooral belangrijk dat je kiest voor de juiste vetten. Ruil indien mogelijk verzadigde vetten (bv. boter, vet vlees, kaas) in voor onverzadigde vetten (bv. olijfolie, avocado, noten, vis).

Kook met verse ingrediënten en beperk je restaurantbezoekjes (22)
Professor Freedhoff raadt aan om je niet te wagen aan één of ander “trendy” dieet. Het beste wat je kan doen, is zelf je potje koken thuis. Het is aangetoond dat mensen die geregeld in de eigen keuken staan gezondere eetpatronen hebben en meer fruit en groenten eten. Bovendien bevatten restaurantmaaltijden meestal meer calorieën en zout. Nog een pluspunt: je spaart veel geld uit door minder op restaurant te gaan!

Beperk bewerkt voedsel (25)
Chips, taart, koekjes en frieten zijn superlekker maar helaas staan ze in de restgroep van de voedingsdriehoek. De reden hiervoor is dat ze vaak ultrabewerkt zijn. Hierdoor kunnen ze je gezondheid schaden en vergroten ze de kans op overgewicht en obesitas. Je hebt ze met andere woorden niet nodig om gezond te leven. Uiteraard mag je jezelf eens verwennen met een “guilty pleasure” maar maat houden is de boodschap.

Onderhoud je relaties (28)
Sociaal contact is cruciaal voor een goede gezondheid. Eenzaamheid is een “stille doder”: het zou het risico op vroegtijdig overlijden met 30% verhogen. Daarmee is het even schadelijk als roken, overgewicht of te weinig beweging. Spreek dus eens wat vaker af met vrienden en familie, bel hen geregeld eens of schrijf je in bij een sportclub.

Slaap voldoende (30)
Uit een onderzoek bij meer dan 5 miljoen mensen blijkt dat te weinig slaap in verband gebracht wordt met diabetes, hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten, obesitas en vroegtijdig overlijden. Zorg dus voor een goede nachtrust. Het aantal uren slaap dat je nodig hebt is afhankelijk van persoon tot persoon. Het heeft geen zin om je blind te staren op 8 uur, zoals vaak wordt aanbevolen. Probeer vooral je eigen lichaam en bioritme te volgen. Let wel op: élke nacht minder dan zes uur slapen is schadelijk voor je gezondheid.

Drink alcohol met mate (34)
Dat alcohol negatieve effecten heeft, moeten we je niet meer vertellen. Bovendien zijn alcoholische drankjes caloriebommetjes en dus dikmakers. Wees dus matig met alcoholische consumpties. De richtlijn van het Vlaams Instituut Gezond Leven luidt: drink niet meer dan 10 standaardglazen alcohol per week en spreid ze over meerdere dagen tijdens de week. Las zeker ook enkele dagen in waarop je géén alcohol drinkt.

Sport zo vaak als je zelf wil (41)
Veel bewegen doet je langer en gezonder leven. Voor Freedhoff is een beetje beweging al heel goed. Hoe meer je sport, hoe beter natuurlijk, maar elk beetje telt! Het is zelfs beter om regelmatig aan een rustig tempo te sporten dan om je af en toe volledig in het zweet te werken. Het belangrijkste is ook dat je geniet van het sporten en erdoor ontspant. Want ook dat houdt je gezond!

Drink alleen calorieën waar je van houdt (48)
Frisdrank, energiedrankjes of alcoholische dranken bevatten veel calorieën maar geven je geen verzadigd gevoel. Het zijn dus gewoon extra’s die erbij komen. Let ermee op en kies verstandig. Hou het bij één glas of kies een drankje dat je echt heel lekker vindt en waar je enorm van kan genieten!