Kunstenaar Philippe Van Snick overleden
Van Snicks werk ziet er bedrieglijk eenvoudig uit maar is altijd het resultaat van een uitgekiende strategie. Sinds 1980 gebruikte hij systematisch zijn eigen tiendelige kleurenpalet met de hoofdkleuren rood, geel en blauw, de secundaire kleuren oranje, groen en paars, met de ‘niet-kleuren’ wit, zwart, goud en zilver. Deze beperking gaf een eindeloze reeks toepassingen. Ook dag en nacht speelden een rol. Een kleur was voor Van Snick niet alleen een fysieke maar ook een mentale aanwezigheid. Daarnaast stond de relatie tussen toeschouwer en de artistieke ruimte centraal.
Hij combineerde als geen ander een conceptueel denken met het dagelijkse leven en de natuur. Zoals zijn installatie in het Middelheimmuseum: een vijver waarvan de bodem is bedekt met grote, zwarte keien. Van onder de keien stijgen fijne luchtbellen op, die bij het openspatten een rimpeling op het water brengen.
Zijn interesse lag duidelijk bij de ruimtelijkheid. Hij analyseerde de ruimte, creëerde en manipuleerde ze en nodigde de toeschouwer uit om na te gaan wat de ruimte voor hem betekent. Ruimte was niet iets wat Van Snick vond, maar iets dat hij construeerde door de manipulatie van materialen, kleuren en formaten.
In 2010 kreeg Van Snick een grote overzichtstentoonstelling in museum M in Leuven. Het MuHKA wijdde een collectiepresentatie aan zijn werk “Ping pong”. Voor het Middelheimmuseum maakte hij in 2012 “Poëzie”. In 2014 werd langs de Havenlaan in Brussel zijn werk “Groot orgel” geïnstalleerd. Luc Tuymans selecteerde Van Snick voor “The gap”, een tentoonstelling over abstracte kunst uit België.
Twee jaar geleden kocht Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz (Open VLD) twee werken van hem aan voor de kunstcollectie van de Vlaamse gemeenschap: de grote installatie “Eilanden” en het schilderij “Boulders, borders and bodies”. Vorig jaar raakte bekend dat hij de werken voor het nieuwe VRT-gebouw zou maken.
Philippe Van Snick woonde en werkte in Brussel. Hij werd 72.
In de videospeler bovenaan deze pagina kan u de documentaire “De poëzie van het systeem” over Philippe Van Snick bekijken.
Zie ook: