Zit jij goed op je fiets? “Belang van bikefitting zal alleen maar toenemen”
“Bikefitting betekent voor mij het ideale evenwicht zoeken tussen het lichaam en de fiets”, zegt Joris Verreydt ons op Velofollies. Ontdek hier of een bikefitting uw pijntjes op de fiets kan oplossen.
De kinesitherapeut werkte 6 jaar in de Bakala Academy en is nu zelfstandig bikefitter in Leuven. Joris Verreyt: “Mensen vergeten wel eens dat er nog altijd een lichaam op die fiets zit. Het evenwicht tussen die twee componenten is cruciaal. Je moet perfect weten wat het lichaam kan en niet kan. Met dat in je achterhoofd ga je de fiets afstellen.”
Zeker niet alleen voor profrenners
Joris hielp al veel profs, onder wie Zdenek Stybar en Jasper Stuyven, aan een betere positie op de fiets. Toch is hij het meest trots op de hulp die hij een gewone recreant verschafte.
“Die man stond op het punt om te stoppen vanwege lage rugklachten. Hij had al maanden last en het lukte niet om hem de juiste positie te geven.”
“De klacht bleek afkomstig te zijn van zijn zitpositie op het zadel. Dat stond te ver naar achteren waardoor er spanning kwam op zijn onderrug. Een tijdje na onze sessie kreeg ik een mail van hem dat hij zich een nieuwe fiets ging aanschaffen. Dat gaf me een enorm goed gevoel.”
Kinesitherapie is de basis
Bij bikefitting is het van belang om te weten hoe het lichaam werkt en beweegt. “Dat zijn zaken waar de meeste fietsenmakers geen kennis van hebben.”
“Klassiek wordt een bikefitting bij een fietsenmaker uitgevoerd door het lichaam op te meten: de binnenbeenlengte, de lengte van de romp en de armen. Maar je kan mensen hebben die even groot zijn, toch is de ene soepel en de andere stijf.”
“Door die stijfheid gaat de ene toch net iets anders zitten dan de andere. Daarnaast zijn er dingen zoals een beenlengteverschil. Die verschillen zijn essentieel.”
Je kan mensen hebben die even groot zijn, toch is de ene soepel en de andere stijf.”
“Er wordt spontaan niet snel gepraat over zadelklachten”
“Mensen komen in de eerste plaats bij mij door klachten aan hun rug, nek en zitvlak. Over dat laatste willen de meesten spontaan niet snel praten, maar het staat zeker in de top 3.”
“Daarnaast zijn er ook mensen die ooit een hernia hadden en die zeker willen zijn dat ze op hun nieuwe fiets geen problemen gaan krijgen. En tot slot heb je de getrainde recreant die sneller wil fietsen en beter wil zijn dan zijn zondagse vrienden.”
“Voor die derde groep kan je de fietspositie aanpassen om te zorgen dat je meer power kan ontwikkelen en efficiënter op de fiets kan zitten. Er zijn zeker een paar dingen mogelijk om dat te verbeteren. Het gevolg is dat je sneller gaat rijden door de grotere beenkracht, maar je bent ook frisser na een uur of drie fietsen.”
“Slechts af en toe zit er iemand perfect op zijn fiets”
“Je kunt als bikefitter spelen met drie componenten. Ten eerste kan er gesleuteld worden aan het zadel: hoger, lager, naar voren, naar achteren en ook met de kanteling van het zadel kun je spelen. Ten tweede is er de stuurpositie: lager, hoger, dichter of verder bij het zadel. En ten derde is er de positie van de schoenplaatjes.”
“Daarnaast is er nog een belangrijke, vaak vergeten, factor: het lichaam. Ook dat kan soms een probleem zijn. Dan moet je daaraan werken.”
Zit iedereen dan per definitie fout op de fiets? “Er zijn mensen die in principe wel goed zitten en in die positie geen problemen zullen ondervinden. Maar vaak kan op vlak van efficiëntie nog een en ander beter. Slechts heel af en toe kom je iemand tegen die perfect op zijn fiets zit.”
“Iedereen heeft baat bij een bikefitting. Zeker bij aankoop van een nieuwe fiets met geïntegreerd stuur. Dat is steeds meer een trend. Als je dan moet beslissen tussen maten, dan moet je perfect weten waar het stuur uiteindelijk staat. Dat is ook de reden waarom het belang van bikefitting alleen nog maar zal toenemen.”
Iedereen heeft baat bij een bikefitting. Zeker bij aankoop van een nieuwe fiets met geïntegreerd stuur.
Vooral een voordeel voor de koersfiets
“Opvallend is ook dat de meeste klachten komen van mensen op een koersfiets en maar zelden van mountainbikers. Een mountainbike is veel dynamischer. Rechtstaan, bochten nemen, eens afstappen, springen, … Dat maakt het net iets anders.”
“Bij een koersfiets zit je uren na elkaar stil, zeker met je bovenlichaam. Langdurig in die houding zitten kan klachten geven. Zeker als de afstelling niet goed is.”
Bekijk het volledige gesprek: