Weg ermee of repareren? | Topics.be

Gepubliceerd op Auteur: koenarchief


Weg ermee of repareren?

Gooi niet gelijk je mobieltje weg bij een gebroken scherm

3 min

Het mobieltje, de wasmachine, laptop en koelkast. We kunnen of willen niet zonder deze elektronische apparaten. Maar wat doe je als er een kapot gaat: laat je het repareren of is het tijd voor een nieuwe?

Pats! Daar lag-ie dan, op de grond. Mijn anderhalf jaar oude en veel te dure smartphone, het scherm aan diggelen. Bellen en appen ging nog, maar een filmpje kijken was door de barsten in het glas niet langer mogelijk. “Ach”, zei mijn vriendin, “dat kun je vast laten maken.” “Je bent gek”, zei ik, boos om mijn eigen stommiteit. “Weet je niet hoe duur dat is? Bovendien mag ik over een half jaar een nieuwe telefoon uitkiezen.”

Na twee jaar al een nieuwe telefoon uitzoeken is zonde, vindt Mariken Stolk van Milieu Centraal. “Niet alleen voor het milieu, want het vervaardigen van een nieuwe telefoon kost veel energie en grondstoffen, maar ook voor je portemonnee. Je gooit namelijk een prima mobieltje weg”, aldus de milieuexpert.

Bovendien is het vervangen van een kapot scherm helemaal niet zo duur als velen denken, zegt Stolk. “Bij een Apple of Samsung-winkel kost het je aardig wat, maar bij een lokale telefoonzaak ben je een stuk voordeliger uit.”


Scherm van je smartphone kapot?


Overweeg een reparatie bij een lokale telefoonboer. Als we prijslijsten van de Apple Store en de telefoonzaken Phonedokter en GSM- Reparatie Centrum naast elkaar leggen zien we grote verschillen. Bij de eerstgenoemde betaal je voor de vervanging van een iPhone 7-scherm 171,10 euro. De Phonedokter vraagt voor dezelfde reparatie 125 euro, terwijl het GSM Reparatie Centrum zegt het scherm voor 59 euro te repareren. Ook voor defecte batterijen geldt dat je bij een derde partij goedkoper uit bent, al zijn de prijsverschillen hier minder groot.

Bedenk wel dat een lokale telefoonboer goedkoper is omdat deze meestal werkt met niet-originele onderdelen. Daardoor zijn ze vaak van slechtere kwaliteit. Zo kan een ‘nepscherm’ minder aanraakgevoelig zijn of de kleuren slechter weergeven dan het origineel. Vraag de installateur daarom altijd naar de oorsprong van de onderdelen en de garantievoorwaarden.

Ren niet gelijk naar de winkel voor een nieuwe telefoon als je oude niet meer te repareren valt. “Overweeg eens een refurbished model”, adviseert Stolk. “Dit zijn afgedankte smartphones die gecontroleerd, gerepareerd en schoongemaakt zijn. De toestellen zijn vaak een stuk goedkoper dan nieuwe exemplaren.”


Wat doe ik met mijn witgoed?


Nog zo’n apparaat waar we niet zonder kunnen: de koelkast. Die is de afgelopen jaren flink zuiniger geworden. Stolk: “Een koelkast met label A+ klinkt zuinig, maar gebruikt twee keer zoveel stroom als een nieuwere koelkast met A+++-label. Dat komt neer op een besparing van ongeveer 40 euro per jaar.”

Voor mensen met een kapotte koelkast van acht jaar of ouder loont het om deze te vervangen, weet Stolk. Maar dan wel voor een koelkast met drie plusjes en niet het energie slurpende Amerikaanse model. Die verbruikt 40 procent meer energie dan de gewone koelvriescombinatie.

En andere apparatuur dan? “Apparaten die afgelopen jaren niet veel zuiniger zijn geworden, kun je beter repareren als ze kuren vertonen of kapot zijn. Denk bijvoorbeeld aan niet al te oude wasmachines en vaatwassers met een leeftijd tot 12 jaar.”


Kunnen we zelf apparaten repareren?


Nou en of! Zelf repareren is meestal de goedkoopste optie. Onderdelen zijn vaak eenvoudig te bestellen via internet, bij fabrikanten of lokale speciaalzaken. Verder staat YouTube vol met instructievideo’s. Op websites als iFixit vind je reparatiehandleidingen voor van alles en nog wat.

Heb je toch liever deskundig advies? Dan kan Monteuropafstand.nl uitkomst bieden. Een professionele witgoedreparateur kijkt dan via Skype of Facetime over je schouder mee. De kosten hiervan bedragen 12,50 euro en iedere monteur-op-afstand is aangesloten bij UNETO-VNI, de branchevereniging voor witgoedreparateurs.

Voor mensen met ’twee linkerhanden’ is er het klussenplatform Werkspot.nl. Een website waar je gratis een klus of reparatie kunt aanbieden. Vakmannen geven dan een offerte en je kunt kiezen met wie je in zee wilt.

Een professionele of fabrieksmonteur inschakelen is vaak het duurst. Zo rekenen de reparateurs van Siemens 62,50 euro aan voorrijkosten en een vast tarief van 125 euro voor de eerste 25 minuten. Hierbij zijn de kosten van nieuwe onderdelen niet inbegrepen. Een AEG-gecertificeerde servicetechnicus is met 99 euro goedkoper. Dat is inclusief voorrijkosten, maar eveneens zonder de kosten voor benodigde onderdelen.


Denk aan een Repair Café


Wat te doen met minder dure of minder grote apparaten, zoals een defecte stofzuiger, magnetron of broodrooster? “Breng het naar een Repair Café”, zegt Martine Postma, bedenker en oprichter van de duurzame Repair Cafés. Daarvan telt Nederland er inmiddels 450. “Het Repair Café is een repareerbijeenkomst voor en door buurtgenoten. Je laat het apparaat niet achter, maar gaat samen met de vrijwilliger aan de slag. Zo geef je een apparaat een langer leven.”

Een Repair Café bezoeken is gratis, maar donaties zijn welkom. “Het is dus een laagdrempelige en goedkope manier om te kijken of een apparaat nog te maken is. Lukt het niet, dan kun je altijd nog een nieuwe kopen.”

Print
Cadeautje

Verras je familie of vrienden met hun eigen persoonlijke nieuwssite, gebaseerd op een selectie van hun favoriete onderwerpen.




Koen Quintelier
Valkstraat 61 
2860 Sint-Katelijne-Waver
M +32(0)491621271