Draaideur bij de VRT: als een topdirecteur vervelt tot consultant – Apache

Gepubliceerd op Auteur: koenarchief

Draaideur bij de VRT: als een topdirecteur vervelt tot consultant

Een lid van het zevenkoppige directiecollege bij de VRT nam eind april afscheid om prompt als zelfstandig ‘veranderingsmanager’ voor dezelfde openbare omroep aan de slag te gaan. De draaideurcarrière van de topfiguur roept bij een deel van het personeel deontologische en juridische vragen op.

Eind maart 2018 kondigde de VRT het afscheid aan van haar algemeen directeur Technologie & Operaties (T&O) Mick De Valck. “Algemeen directeur T&O Mick De Valck wil graag opnieuw actief worden als ondernemer,” klonk het na nog geen vijf jaar dienst.

“Net als VRT zijn er heel veel organisaties die zich sterk en snel moeten aanpassen aan de veranderingen die heel vaak door nieuwe technologieën worden gestuurd.

Mijn persoonlijke ambitie is om mijn talenten en ervaring in de toekomst in te zetten om die organisaties (profit en non-profit) te ondersteunen bij het maken van de digitale omslag. Ik wil hen wendbaarder maken, door in te zetten op innovatie, en in het bijzonder op open innovatie in samenwerking met derde partijen, naar analogie met wat we hier de voorbije jaren hebben gerealiseerd.

Ik hoop dat te doen over sectoren en organisaties heen, omdat ik geloof in kruisbestuiving tussen verschillende organisaties, en omdat die brede aanpak mij nog boeiender lijkt dan in één enkele sector actief te zijn. Ik heb afgesproken met Paul dat ik mijn functie nog tot eind april zal blijven uitoefenen.”

Via zijn consultancyvennootschap InnoMates, opgericht op 20 februari 2018, blijft De Valck echter als halftijds ‘veranderingsmanager’ aan boord bij de VRT.

In afwachting van een nieuw hoofd ‘Operaties’, coacht en begeleidt de ex-directeur ook nog ongeveer één dag per week de managers van zijn vroegere afdeling.

“We stellen ons vragen in hoeverre dat deontologisch en juridisch correct is”, zegt Wies Descheemaeker (ACOD). “We vroegen aan de directie of de juridische dienst ons kan uitleggen waarom het draaideurdecreet hier niet van toepassing is.”

ACOD: ‘We stellen ons vragen in hoeverre dat deontologisch en juridisch correct is’

Nieuwbouw

“We zijn in volle voorbereiding voor de bouw van een nieuw gebouw”, kadert woordvoerder Bob Vermeir (VRT) de overstap. “We moeten daarbij niet alleen plannen maken rond bakstenen, maar ook hoe we technologisch anders gaan werken. Daar zijn twee aspecten aan verbonden. Enerzijds: hoe gaan we daar met nieuwe technologie werken? En anderzijds: met welke technologie gaan we daar werken? Het is duidelijk dat we de oude technologie niet in het nieuwe gebouw gaan meenemen.”

Precies om die verandering te begeleiden, ging de VRT half januari op zoek naar een veranderingsmanager. Op dat moment was er nog geen sprake van een eventueel vertrek van De Valck. “We zochten iemand of een bedrijf dat twee profielen kan combineren: een uitgesproken IT/technisch profiel en iemand die kan focussen op HR,” aldus Vermeir.

De beste

Via het HR- en IT-recruteringsplatform ‘Public-Sourcing’ werd een aanbesteding uitgeschreven en gepubliceerd.

De Valck kandideerde dus voor een belangrijke nieuwe functie bij de VRT, enkele maanden voor zijn ontslag als lid van het directiecollege door de openbare omroep werd aangekondigd.

“De opdracht werd uitgeschreven door de aankoopdienst en de juridische dienst werd erbij betrokken. Er reageerden vier kandidaten, Mick De Valck kwam er als beste uit”, zegt Bob Vermeir.

VRT: ‘Er reageerden vier kandidaten, Mick De Valck kwam er als beste uit’

De beslissing werd volgens de VRT genomen tijdens een apart overleg tussen de HR-directeur en de CEO. Dat zijn leden van het directiecollege waarvan ook Mick De Valck op dat moment nog deel uitmaakte.

De Valck zelf en de VRT zeggen wel dat hij niet aanwezig was bij die besprekingen.

Maar de vraag kan gesteld worden of hij niet zelf zijn eigen nieuwe functie creëerde.

“Dat klopt niet. Ik ben wel altijd actief geweest rond digitale transformatie en benadrukte vanuit mijn functie als directielid dat het belangrijk is dat we daar allemaal mee bezig moeten zijn”, reageert Mick De Valck.

“Ik gaf ook altijd aan dat er over de hele organisatie iemand nodig zou zijn die dat gestructureerd aanpakt.”

De Valck: ‘Ik ben wel altijd actief geweest rond digitale transformatie en benadrukte vanuit mijn functie als directielid dat het belangrijk is dat we daar allemaal mee moeten bezig moeten zijn’

De vraag naar een veranderingsmanager komt volgens de VRT uit het projectteam voor het nieuwe gebouw, niet uit de technologie-afdeling die De Valck leidde.

Draaideur

Begrijpt De Valck dat er vragen gesteld worden over een draaideur?

“Het staat mensen vrij om daar opmerkingen over te maken. Mocht het een voltijdse functie zijn, dan zou ik daar niet op ingeschreven hebben, omdat ik verandering, ondernemerschap en innovatie ook bij andere bedrijven wil begeleiden. Ik wil de ervaringen die ik vroeger bij de VRT opdeed, ook aan de markt aanbieden, om andere organisaties te begeleiden.”

“Gezien de opdracht en de nood die er was, leek het me interessant om in te schrijven. Of dit nu doorging of niet, als zelfstandige zou ik verder op zoek gaan naar andere opdrachten.”

De Valck: ‘Gezien de opdracht en de nood die er was, leek het me interessant om in te schrijven’

Voorsprong

Vraag is of De Valck, gezien zijn positie en verleden, geen voorsprong had tegenover zijn concurrenten.

“Het is uiteraard een voordeel dat ik een profiel heb waar de VRT baat bij heeft. Ik ben ook iemand die de omgeving kent. Iemand die zich moet inwerken, heeft dan weer een nadeel.”

De Valck: ‘Het is uiteraard een voordeel dat ik een profiel heb waar de VRT baat bij heeft’

Het hele voorval doet denken aan de draaideurcarrière van de voormalige directeur van het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH).

Die topambtenaar (Laurent Burssens) ging in juli 2013 op pensioen en richtte twee maanden later een vennootschap op. Enkele maanden later kwam hij als consultant terug binnen bij de VAPH. De Vlaamse Ombudsman greep in 2014 in en het contract werd stopgezet.

Maar volgens VRT-woordvoerder Bob Vermeir is er in het geval van De Valck geen sprake van een draaideur. “Mick De Valck stuurt geen personeel meer aan. Hij heeft een duidelijk afgelijnde opdracht die hij zelfstandig uitvoert. Wij bepalen niet hoe hij die moet invullen en de opdracht is beperkt in tijd en omvang.”

Concreet gaat het om een halftijdse functie voor drie jaar, die maximaal één jaar verlengd kan worden.

“Naar mijn aanvoelen gaat het hier om een gelijkaardige situatie”, zegt Wies Descheemaeker (ACOD). “Als vakbonden vroegen we de juridische dienst van de VRT om uitleg. Die gaan we nu aftoetsen bij onze eigen juridische dienst.”

Zelfs als blijkt dat de constructie juridisch-technisch kan, dan nog blijft er een ernstig deontologisch probleem

Deontologie

Maar zelfs als blijkt dat de constructie juridisch-technisch kan, dan nog blijft er een ernstig deontologisch probleem.

“Als directeur heb je veel invloed, ook in het bepalen van het beleid”, zegt Descheemaeker. “Het is niet ondenkbaar dat Mick De Valck de vacature die hij nu als consultant invult, zelf gemaakt heeft. In het begin was het voor ons ook niet duidelijk of er een aanbestedingsprocedure was.”

“Maar wat veel personeelsleden tegen de borst stuit, is dat de directeur Technologie & Operaties in het verleden vooral geïnteresseerd was in het aspect technologie, minder in de operaties. Nu vult hij tijdelijk als consultant de functie in van hoofd operaties, net het deel van de job dat hem minder interesseerde.”

Ook de communicatie, als zou het vertrek te maken hebben met het feit dat De Valck “terug wil ondernemen”, schoot bij de vakbonden en het personeel in het verkeerde keelgat. “Alsof je bij de VRT niet kan ondernemen”, besluit Descheemaeker.



Koen Quintelier
Valkstraat 61 
2860 Sint-Katelijne-Waver
M +32(0)491621271