Last van stemmingswisselingen? Leg na 22.00 uur uw gsm aan de kant | wetenschap | De Morgen

Gepubliceerd op Auteur: koenarchief

Last van stemmingswisselingen? Leg na 22.00 uur uw gsm aan de kant

Grootschalige Britse studie ziet verband tussen laat telefoongebruik en slaapproblemen

1 Britse onderzoekers raden aan dat vanaf een uur of tien ’s avonds de telefoon aan de kant moet worden gelegd. Op die manier heeft het lichaam genoeg tijd om tot rust te komen voor het slapengaan. ANP XTRA

Na tien uur ’s avonds moet je je telefoon wegleggen, zo blijkt uit een Britse studie die werd gepubliceerd in The Lancet Psychiatry. Onderzoekers linken een verstoorde slaap aan depressie en ontevredenheid. 

Mensen die ’s avonds laat nog in de weer zijn met allerhande beeldschermen, lopen aantoonbaar meer risico op stemmingswisselingen en slaapproblemen. Het late gebruik van beeldschermen wordt onder meer gelinkt aan nervositeit en manische depressie. 

Share
‘Daglicht is tijd voor activiteiten, nacht is tijd om te slapen’
Britse onderzoekers

Hoewel de onderzoekers niet kunnen aantonen dat een verstoorde slaap direct deze problemen veroorzaakt, geven ze aan dat hun onderzoek eens te meer het bewijs is dat ons natuurlijke slaapritme is verstoord. “Daglicht is tijd voor activiteiten, nacht is tijd om te slapen.”

Eerdere studies zochten al naar een verband tussen onregelmatige werkuren, die de natuurlijke cyclus van 24 uur doorbraken. Hier werd het verband aangetoond tussen een verstoord bioritme en een reeks verschillende gezondheidsrisico’s op de lange termijn. 

Het meest recente onderzoek is een eerste poging om het bioritme vast te leggen door middel van draagbare monitoren. Aan het onderzoek namen 91.000 mensen van middelbare leeftijd deel. Er werd gevolgd hoe hun slaapritme lag en hoe ver iedere deelnemer verwijderd was van een natuurlijke slaapcyclus. Eén op de vijfentwintig deelnemers had een abnormaal patroon, waarbij er weinig verschil was tussen activiteit overdag en ’s nachts.

Kip of het ei

Deze mensen hadden “zeer slecht slaapgewoontes, zoals regelmatig midden in de nacht Facebook checken of ’s nachts opstaan om thee te zetten”, verklaart Daniel Smith, medeauteur van het onderzoek. 

Share
Ik denk niet dat het onverstandig is om eens te meer stil te staan bij onze slaapritmes en de mogelijke gevolgen daarvan

De onderzoekers vonden bij deze groep een toename van aandoeningen en stoornissen. Zo bleek de kans op een depressie bij deze mensen met zes procent toe te nemen en bleek de kans op een bipolaire stoornis (manische depressiviteit) met elf procent toe te nemen. Tegelijkertijd kenmerkte deze groep zich door een gelukspercentage dat negen procent lager uitviel, zo blijkt uit de resultaten.

Professor Smith van de University of Glasgow spreekt van de vraag van de kip of het ei. Stemmingswisselingen verstoren slaap, en slechte slaap zorgt voor een toename van stemmingswisselingen. “Iedereen die ooit een lange vlucht heeft meegemaakt, of kinderen heeft, weet hoe zelfs een aantal nachten slechte slaap een impact kunnen hebben op je stemming en mogelijkheid tot goed nadenken”, verklaart Smith. “Ik denk niet dat het onverstandig is om eens te meer stil te staan bij onze slaapritmes en de mogelijke gevolgen daarvan.”

Gouden raad

Het advies? Vanaf een uur of tien ’s avonds moet de telefoon aan de kant worden gelegd. Op die manier heeft het lichaam genoeg tijd om tot rust te komen voor het slapengaan. “Het is niet alleen wat je ’s avonds doet. Het gaat ook over de dag. Je moet actief zijn overdag en ’s nachts eerder inactief. Zeker in de winter is het net zo belangrijk om ’s ochtends frisse lucht in te ademen, als een goede nacht slaap te hebben, of je telefoon met rust te laten”, aldus de professor. “Benjamin Franklin zei dat wie vroeg vroeg naar bed ging en vroeg opstond, gezond, rijk en wijs zal zijn. Daar zit een kern van waarheid in”, besluit Smith.



Koen Quintelier
Valkstraat 61 
2860 Sint-Katelijne-Waver
M +32(0)491621271