5 tips voor gezonder swipen: zo voorkom je een ‘sms-nek’ en ‘WhatsApp-duim’
Hoe zorgt u ervoor dat overdadig smartphonegebruik uw nek, rug en gewrichten niet overbelast? Hem gewoon minder vaak gebruiken helpt meteen al, natuurlijk. Maar voor wie zich echt niet kan inhouden zijn er nog een paar andere manieren om het smartphonegebruik niet ten koste van de lichamelijke gezondheid te doen gaan.
3 min
U hebt vast al wel gehoord van de muisarm, een al in de jaren 80 geïdentificeerde aandoening die u kunt krijgen van te lang op de computer te werken. Maar kent u de text neck? Het tijdperk van mobiel internetgebruik, waarvan we de afgelopen tien jaar de opmars meemaakten, brengt meteen ook een hele resem nieuwe lichamelijke klachten met zich mee. De boosdoeners zijn natuurlijk de tegennatuurlijke lichaamshoudingen waarin het gebruik van die toestellen u dwingen. De belangrijkste impact daarvan is in uw nek, die hoe meer u voorovergebogen naar uw scherm tuurt ook sterker belast geraakt.
Los van de nek- en mogelijk ook rugklachten die een verkeerde smartphonehouding met zich meebrengt is er ook het feit dat u tijdens het scrollen, swipen en typen met de duimen ook constant dezelfde handelingen herhaalt. En repetitieve handelingen zijn niet goed voor de gewrichten die u daarbij gebruikt, zoals uw duimgewricht en uw pols. De medische term die ervoor wordt gebruikt, heet repetitive strain injury (RSI), en die werd decennialang geassocieerd met het verkrampen van gewrichten in de onderarm door veelvuldig typen. Maar die ‘muisarm’ wordt, nu computergebruik mobiel is geworden, stilaan vervangen door de ‘WhatsApp-duim’.
Maar gelukkig valt de klok, met een beetje goeie wil, nog terug te draaien. We leggen uit hoe.
Hoger met dat ding!
De belangrijkste fout die u maakt, is dat u uw smartphone laag houdt, ter hoogte van uw borst zeg maar, terwijl u uw hoofd voorover buigt om te zien wat er zich op het scherm voltrekt. Dat zet een enorm gewicht op uw nek: wanneer de hoek tussen uw voorhoofd en smartphonescherm 45 graden is, zo rekende de New Yorkse chirurg Kenneth Hansraj vorig jaar uit in zijn onderzoek naar nek- en rugletsels door smartphonegebruik, zet dat een extra gewicht van 22 kilogram op uw nek-wervels. Wanneer u uw hoofd in een hoek van 60 graden laat hangen om op uw smartphone te kijken, is dat 27 kilogram. Dat is een aanzienlijk extra gewicht om te dragen, natuurlijk. De oplossing is nochtans heel eenvoudig: draai het om, en hef de smartphone naar ooghoogte. Zo blijft uw hoofd mooi fiks rechtop staan.
Check uw houding
Het zou kunnen dat veelvuldig smartphonegebruik uw algemene houding al heeft veranderd. Hansraj noemt het de smartphone slump: misschien bent u onbewust al automatisch uw hoofd naar voren gaan buigen om sneller te kunnen zien wat er zich op uw scherm afspeelt. Probeer u af en toe eens bewust te worden van uw houding terwijl u bijvoorbeeld over straat loopt. Eenvoudige aanwijzing: uw oren zouden ter hoogte van uw schouders moeten staan, niet ervóór.
Zet berichtgeving uit
Een van de boosdoeners is natuurlijk dat smartphones ons constant nieuwe redenen geven om hen boven te halen. Bij ieder nieuw WhatsApp-bericht, iedere nieuwe e-mail, iedere Facebook-update die u binnenkrijgt, komt er een bericht op uw startscherm en gaat uw toestel mogelijk ook trillen, waardoor u wéér te diep voorovergebogen naar dat scherm zit te turen. Zet die dingen uit, of ga er op zijn minst slimmer mee om: de meeste apps leveren, in hun instellingen, filtermogelijkheden om alleen de berichten binnen te krijgen van apps die echt belang voor u hebben.
Spendeer minder tijd op uw smartphone
De voornaamste remedie tegen lichamelijke klachten? Blijf wat meer en langer van uw smartphone. Dat is veel makkelijker gezegd dan gedaan, natuurlijk, en daarom hebben we een heel specifieke tip: installeer de apps Moment (op iOS) of Quality Time (voor Android). Die houden tot in een paar diepe details bij hoeveel uur van uw dag u, bij elkaar geteld, op uw scherm spendeert. Het resultaat kan zo confronterend zijn dat de shock alleen al u misschien bewuster zal doen omgaan met uw smartphonetijd.
Gebruik het scherm wat minder vaak
De bron van alle kwaad is natuurlijk dat scherm. Maar dat hebt u ook niet altijd zo hard nodig als u denkt. Sinds enkele jaren geleden zit er een virtuele stemassistent in uw toestel, zoals Siri op iOS en Google Assistant op Android. Niet alleen reageren die op uw stemcommando’s, ze geven ook nog eens informatie terug via audio. Wanneer u uw smartphone voor iets heel eenvoudigs nodig hebt, kunnen ze dus een alternatief zijn dat minder druk zet op uw vege lijf.
Cadeautje Verras je familie of vrienden met hun eigen persoonlijke nieuwssite, gebaseerd op een selectie van hun favoriete onderwerpen.