Column over Ghelamco Arena ‘schandaal’ in De Morgen van zaterdag 20 jan 2018
Onzin hors catégorie
Na het megaschandaal rond de illegale Ghelamco Arena, het onrechtmatig bevoordeelde KAA Gent en de corrupte stad Gent, stelt deze rubriek volgende herstelbetalingen voor:
1. De Ghelamco Arena wordt afgebroken door een West-Vlaams slopersbedrijf en de onderdelen worden naar de Blankenbergse Steenweg in Brugge versleept, waar ze zullen dienen voor funderingen van de plaatselijke voetbaltempel, als die er ooit komt.
2. De titel van het seizoen 2014-2015 wordt alsnog bij meester Walter Van Steenbrugge van de vzw Brugse Stropkes ingeleverd, die hem vervolgens na zijn eigen triomftocht door de Gentse kanalen gaat afleveren daar waar deze titel rechtmatig thuishoort, in Brugge.
Als u op een andere planeet heeft gewoond: er is een boek verschenen. Niet bij een uitgever, want aan die kopij wilden echte uitgevers zich niet branden, hoewel meester Walter persoonlijk met het boek is gaan leuren. Het is geschreven en uitgegeven door zijn vriend Ignace Vandewalle, een van die West-Vlamingen die nooit hebben kunnen verkroppen dat Benito Raman van KAA Gent in mei 2015 in Jan Breydel zijn club in extremis op 2-3 zette en zo de weg bereidde voor de titel. Waarna de Gentse triomf door de wateren van het middeleeuwse Gent volgde en ook nog eens 28 miljoen of zo werd opgehaald in de Champions League.
Waren we nog vergeten: KAA Gent geeft uiteraard ook die 28 miljoen mee met meester Walter en dit ter compensatie voor zijn niet- aanvaarde klacht bij de Europese Unie tegen het stadion, de stad en de club KAA Gent.
In het genre ‘onzin’ is De illegale Ghelamco Arena hors catégorie. Van de drie majeure verwijten blijft nauwelijks een fractie overeind en dan moet je nog vooringenomen zijn. Er was geen aanbesteding, beweert het boek. Die was er wel, zegt het stadsbestuur, en
ze dateert uit 2006. Niemand had interesse. Dat is te checken. Er is drie keer een eerste steen gelegd, dat zegt genoeg. Bovendien hoefde een aanbesteding niet eens.De stad heeft sinds 2014 een de gratis skybox, dus niet betaald, want dan was het ook niet goed) 5.000 of wat euro’s belastinggeld opgesoupeerd. Het is niet duidelijk of dat 5.000 euro per seizoen is, dan wel over de laatste drie seizoenen. Aan 20 wedstrijden per seizoen is dat respectievelijk 250 euro of 83 euro per wedstrijd/bacchanaal/ paars-groen ballet. (LATER RAAKTEN ANDERE BEDRAGEN BEKEND, MAAR OOK GEENSZINS WIJZEND OP MISBRUIK)
Ten slotte wordt de stad verweten dat ze voor 3 procent aandelen bezit in een vennootschap rond de club en 350.000 euro renteloze lening voor de bouw van het jeugd- en oefencomplex heeft kwijtgescholden, wat niet is aangegeven aan Europa. En dat Farys een stuk van het stadion heeft gekocht.
Als een club wordt verkocht aan een buitenlander of een rijkaard vreemd aan die club, wordt al snel getoeterd over lokale verankering. Dan verwijst men naar de Duitse voorbeelden, waar de fans en de lokale overheid zich verenigen met het lokale bedrijfsleven binnen het bestuur van de club. Alle studies bewijzen dat de lokale overheden een rol te spelen hebben op vlak van infrastructuur als daar maar een marktconforme huur tegenover staat. KAA Gent betaalt een miljoen euro huur.
Vergelijken we met Brugge. Club is in 1975 door het stadsbestuur van het faillissement gered door de bouw van het Olympia-stadion. In 2000 maakte Club nog eens de oude gronden van De Klokke ten gelde en in dat jaar werd het Brugs stadion gemoderniseerd op kosten van Euro 2000. Club (en ook Cercle) betalen geen huur in het Jan Breydelstadion.
Als tien jaar na Euro 2000 in Gent de club die veel te danken heeft aan de stad, en de stad die veel te danken heeft aan de club, zich samen engageren om een stadion te bouwen, is dat ineens illegaal. Niet dat de stad kapitalen heeft verloren aan het stadion, integendeel, aan het eind van de rit zal ze er 10 miljoen euro beter van zijn geworden. Ook de stad zelf is erop vooruitgegaan. In 25 jaar is Gent getransformeerd van een industrieel-archeologisch museum tot de meest aantrekkelijke en meest authentieke stad in Vlaanderen, met een unieke voetbalclub die de Gentenaars verenigt en de stad in de picture zet.
De vroegere site van de Groothandelsmarkt, ooit een gore uithoek, is een schoolvoorbeeld van slimme stadsontwikkeling, met een extra uitvalsweg en een landmark op de kruising van twee belangrijke Europese verkeersaders. Eén foutje wel: ze hadden nooit zoveel ledlampjes aan dat stadion mogen hangen. Dat blauw licht verblindt en wekt jaloersheid op.
Hoe kan een slecht, onzorgvuldig boek deze lading krijgen? Simpel: door onzorgvuldige journalistiek. Journalistiek is wikken en wegen. De boodschapper moet de boodschap checken en zich afvragen voor welke kar hij wordt gespannen. Dat media zonder het boek te hebben gezien op diezelfde kar springen, tart alle verbeelding.
Wat helemaal klopte aan dit boek, was de timing: met de aankomende gemeenteraadsverkiezingen is elk groot, minder groot, klein, minuscuul of zelfs onbestaand schandaal een uitvergroting waard en al helemaal als er socialisten bij betrokken zijn. Versterkende elementen waren, niet in volgorde van belangrijkheid: afgunst ten aanzien van een succesvolle voetbalclub, bloedende supportersharten, afkeer van Ghelamco en Paul Gheysens, vooringenomenheid en gebrekkige kennis van de sporteconomie.
Een boek in eigen beheer is een per definitie een zwaktebod. De illegale Ghelamco Arena is een slecht geschreven boek van een mislukt politicus, mislukt cafébaas en nu ook mislukt schrijver, die voor zijn eerste boek nog een uitgever kon belazeren, maar voor dit schrijfsel bot ving.
Het is een detail tussen alle andere fouten door, maar van wie de naam van een hoofdpersonage als KAA-Gent manager Louwagie vijftien keer als Louagie schrijft, mag je hooguit een blindenstylo kopen, zeker geen ‘onthullend’ boek.
Advertenties
Valkstraat 61
2860 Sint-Katelijne-Waver
M +32(0)491621271