Uw huis moet nóg beter geïsoleerd

Gepubliceerd op Auteur: koenarchief
Belangrijk voor de verbouwing, helaas… 🙂

Bron: De Tijd

Dit ver­an­dert er in 2018
images.tijd.be/view?iid=dc:116353499&context=ONLINE&ratio=16/9&width=1280&imageType=JPEG&ts=1513669641000 2x” alt=” © Pieter Van Eenoge” class=”” style=”max-width: 100%; height: auto; margin: auto; display: block; clear: both;”>

Jaar na jaar wor­den de ener­gie-ei­sen voor wo­nin­gen aan­ge­scherpt. Dat is niet an­ders in 2018. Voort­aan krijgt een huis of ap­par­te­ment ook een ‘S-peil’.

Via al­maar stren­ge­re nor­men wil de Vlaam­se over­heid dat elke nieuw­bouw vanaf 2021 bij­na-ener­gie­neu­traal (BEN) is. Een BEN-wo­ning ver­bruikt wei­nig ener­gie voor ver­war­ming, ven­ti­la­tie, koe­ling en warm water. De be­no­dig­de ener­gie wordt uit groe­ne ener­gie­bron­nen ge­haald.

Cru­ci­aal om de ener­gie­vraag terug te drin­gen is een goede iso­la­tie en een lucht­dich­te bouw­schil – met an­de­re woor­den muren, ramen, dak… Vanaf 1 ja­nu­a­ri 2018 zal die be­oor­deeld wor­den met een al­les­om­vat­ten­de in­di­ca­tor: het S-peil, wat staat voor schil-peil. Het is een maat voor hoe­veel ener­gie een wo­ning nodig heeft om de tem­pe­ra­tuur op peil te hou­den.

Voor nieu­we bouw­aan­vra­gen vanaf ja­nu­a­ri 2018 zal een S31 ge­haald moe­ten wor­den, tegen 2021 wordt dat ver­strengd tot S28. Deze in­di­ca­tor zal be­re­kend wor­den per woon­een­heid, dus per ap­par­te­ment en niet voor het hele ap­par­te­ments­ge­bouw. Als niet vol­daan is aan de S-pei­leis, kan een boete op­ge­legd wor­den.

Geld­gids

Uw geld in 2018

Alle nieu­wig­he­den die in 2018 een im­pact zul­len heb­ben op uw por­te­feuil­le.

De Geld­gids is op 16/12 ver­sche­nen. Bent u abon­nee van De Tijd? Klik hier om de gids (PDF ver­sie) te lezen.

Het S-peil komt in de plaats van het vroe­ge­re K-peil en de net­to-ener­gie­be­hoef­te (NEB). Die twee waar­den had­den hun be­per­kin­gen. Het K-peil geeft al­leen de iso­la­tie­kwa­li­teit van een bouw­schil weer, maar niet hoe­veel ener­gie een ge­bouw nodig heeft om te ver­war­men of te koe­len. Dat laat­ste ge­beur­de wel door de net­to-ener­gie­be­hoef­te, maar die pa­ra­me­ter zegt dan weer niets over de iso­la­tie­waar­de van de bouw­schil.

De be­lang­rijk­ste pa­ra­me­ters voor het be­ha­len van een laag S-peil zijn de lucht­dicht­heid, de ver­hou­ding glas-vloer­op­per­vlak­te, een ef­fi­ciënte vorm van het ge­bouw en een goede iso­la­tie. Wie com­pac­ter bouwt – wat niet nood­za­ke­lijk klei­ner be­te­kent, maar een bouw­schil met min­der op­per­vlak­te – ver­krijgt een la­ge­re en be­te­re S-waar­de.

Nieuw­bouw naar E40

Voor nieuw­bouw wordt ook een an­de­re norm stren­ger: het E-peil. Die pa­ra­me­ter meet de ener­gie-ef­fi­ciëntie van een wo­ning: hoe lager het E-peil, hoe hoger de ener­gi­eef­fi­ciëntie. Vanaf Nieuw­jaar wordt het maxi­ma­le E-peil ver­laagd van E50 naar E40. In 2020 wordt E35 de norm.

Vlaams mi­nis­ter van Ener­gie Bart Tom­me­lein werkt aan een al­ge­he­le her­zie­ning van de ener­gie­pres­ta­tie­re­gel­ge­ving.

Wel zal er een nieu­we re­ken­me­tho­de ge­bruikt wor­den voor de EPB-be­re­ke­ning. EPB staat voor ‘ener­gie­pres­ta­tie en bin­nen­kli­maat’ en omvat de ener­gie­voor­waar­den die moe­ten ge­haald wor­den voor nieuw­bouw en gron­di­ge ener­ge­ti­sche re­no­va­ties. Warm­te­pom­pen en zon­ne­boi­lers zul­len meer mee­tel­len voor een gun­sti­ger, lager E-peil. Van­daag wegen bij­voor­beeld zon­ne­pa­ne­len nog veel zwaar­der door dan warm­te­pom­pen en zon­ne­boi­lers.

De ge­cor­ri­geer­de re­ken­me­tho­de vormt een tus­sen­stap. Vlaams mi­nis­ter van Ener­gie Bart Tom­me­lein (Open VLD) werkt aan een al­ge­he­le her­zie­ning van de EPB-re­gel­ge­ving.

In­grij­pen­de ener­ge­ti­sche re­no­va­ties

Niet al­leen voor nieuw­bouw, maar ook voor gron­di­ge ener­ge­ti­sche re­no­va­ties wor­den de eisen stren­ger. Het mi­ni­mum­aan­deel her­nieuw­ba­re ener­gie wordt vanaf vol­gend jaar op­ge­trok­ken van 10 kWh per vier­kan­te meter naar 15 kWh. Daar­mee komt die ver­eis­te op het­zelf­de ni­veau als voor nieuw­bouw. Bij in­grij­pen­de ener­ge­ti­sche re­no­va­ties wordt de tech­ni­sche in­stal­la­tie om een bin­nen­kli­maat te re­a­li­se­ren (ver­war­ming, koe­ling, lucht­cir­cu­la­tie) vol­le­dig ver­van­gen en wordt min­stens 75 pro­cent van de bui­ten­mu­ren geïso­leerd. Her­nieuw­ba­re ener­gie kan onder meer ge­haald wor­den uit een zon­ne­boi­ler, zon­ne­pa­ne­len of een warm­te­pomp.

Als er geen her­nieuw­ba­re ener­gie­bron is ge­bruikt of als die niet vol­doet aan de voor­waar­den, wordt het maxi­ma­le E-peil 10 pro­cent stren­ger. Voor alle in­grij­pen­de ener­ge­ti­sche re­no­va­ties ligt die norm op maxi­maal E90. Als er geen her­nieuw­ba­re sys­te­men zijn toe­ge­past én het pro­ject ook niet vol­doet aan de stren­ge­re E-peil-eis, volgt er een ad­mi­ni­stra­tie­ve geld­boe­te.

La­ge­re pre­mie voor na-iso­la­tie van spouw­mu­ren

Wie zijn wo­ning of ap­par­te­ment ener­gie­zui­ni­ger maakt, kan al jaren re­ke­nen op een pre­mie, be­taald door de dis­tri­bu­tie­net­be­heer­ders (Ean­dis of In­frax). De pre­mie voor het na-iso­le­ren van een spouw­muur daalt van 6 euro per vier­kan­te meter naar 5 euro en dat voor alle eind­fac­tu­ren vanaf 2018. De an­de­re ener­gie­pre­mies blij­ven in 2018 on­ge­wij­zigd. Pas vanaf 2019 dalen de pre­mies voor dak­iso­la­tie en een zon­ne­boi­ler.