Dossier smartphones, deel 2: hoe artificiële intelligentie ons leven zal verbeteren (of vernietigen)

Gepubliceerd op Auteur: koenarchief

Bron: Humo

Deel 1 vind je hier terug

Jeroen Lemaire, 35 en broer van tv-figuur Sofie Lemaire, kan zich niet precies herinneren wat hij aan het doen was toen Steve Jobs tien jaar geleden de iPhone lanceerde. Als pas gediplomeerd filosoof hield hij zich bezig met het bouwen van websites, het schrijven van businessplannen voor hippe koffiebars, het promoten van concerten bij Live Nation en het organiseren van gaming events in Flanders Expo. In 2010 startte hij In The Pocket, één van onze eerste appontwikkelaars. Inmiddels heeft Jeroen Lemaire zich ontpopt tot een gezaghebbende techondernemer die graag vooruitkijkt. En achterom. ‘In het oude China werden artsen niet betaald volgens het aantal patiënten, maar volgens het aantal gezonde mensen in hun dorp. Die kant gaan we opnieuw uit.’

‘De afstand tussen mens en computer zal almaar verkleinen, en uiteindelijk worden we allemaal cyborgs’

In The Pocket is inmiddels uitgegroeid tot een kmo met 75 medewerkers die kantoor houdt in het fonkelnieuwe Gentse bedrijvencentrum Dok Noord. Alles klopt, van de plooifietsen over de pingpongtafel tot de computers waarachter twintigers in losse zomerkleding zitten. Apps zijn al lang niet meer de corebusiness. In The Pocket begeleidt nu grote bedrijven op het moeilijke pad van de digitale transitie.

Lemaire heeft vanuit Gent net Google I/O gevolgd, de jaarlijkse hoogmis voor ontwikkelaars, geeks en techgoeroes in het Amerikaanse Mountain View. Het leverde hem een opgemerkte passage bij het Eén-programma ‘Van Gils en gasten’ op. ‘Over tien jaar,’ voorspelde hij, ‘hebben we geen smartphone meer, maar lopen we met een chip in onze hersenen rond’.

Meer