Bron: De Morgen
Wie dacht dat vijf porties fruit en groenten per dag volstonden, steekt best een tandje bij. Volgens een nieuwe studie eet je beter tien stuks per dag om het risico op kanker en hartziekten aanzienlijk te verminderen.
De Wereldgezondheidsorga-nisatie (WHO) adviseert net als de Hoge Gezondheidsraad een consumptie van minstens 400 gram groenten en fruit of ongeveer vijf porties per dag. Maar dat volstaat niet volgens de de onderzoekers van het Imperial College London. Hun analyse van 95 studies over de consumptie van fruit en groenten verscheen in het International Journal of Epidemiology. Hoewel de aanbevolen vijf porties het ziekterisico beperken, stelden ze het grootste effect vast bij 800 gram – of tien porties – fruit en groenten. Toch leidt een dagelijkse consumptie van tweeënhalve porties al tot 16 procent minder kans op hartziekte, 4 procent minder kans op kanker en 15 procent op vroegtijdig overlijden. Ter vergelijking: tien porties verminderen het risico op hartziekte met 24 procent, op kanker met 13 procent en op vroegtijdig overlijden met 31 procent. Als iedereen op aarde dagelijks tien stuks zou eten, zouden er wereldwijd 7,8 miljoen vroegtijdige overlijdens vermeden worden. Een andere recente studie in het vakblad Thorax linkt een dieet rijk aan fruit en groenten aan een veel lager risico op chronische longziekte.