Bron: Radio 1
Elke Geraerts is neuropsychologe, consultant en schrijfster: “Ik kom elke dag mensen tegen op de werkvloer die last hebben van langdurige stress. Nochtans zijn er zoveel manieren om als bedrijf preventieve ingrepen te nemen die de veerkracht van werknemers kan stimuleren. Het hoeven geen grote ingrepen te zijn.”
Drie jaar geleden richtte ze consultancybureau Better Minds at Work op. Met haar bedrijf wilt ze de mentale weerbaarheid en de energie van werknemers verhogen.
Olifant vs konijn
Hoe begin je de ochtend? De Vlaamse psychologe raadt iedereen aan om de ochtend te starten met de moeilijkste taak van de dag. “Het menselijk brein is dan het frist, en de aandacht het grootst”, aldus Elke Geraerts.
“Een Texaanse olietycoon zei ooit eens: ‘When you’re hunting for an elephant, don’t get distracted chasing the rabbits’” Waarmee hij dus bedoelt: de olifant is dé prioriteit van de dag, die veel inspanning vraagt, en de konijnen zijn de e-mails, telefoontjes en de collega’s die komen aankloppen met een kleine vraag. De waan van de dag dus. En waar starten wij onze werkdag mee? Met de konijnen natuurlijk.
“De mailbox holt onze frisse ochtendbrein uit waardoor we tegen de middag geen energie meer hebben om de olifant aan te pakken. Die stellen we uit naar de namiddag, maar dan ben je net helemaal moe. En hoe later, hoe minder de kansen zijn dat je je olifant gaat aanpakken. Die stel je uit tot morgen.” En dat creëert stress. Want morgen zijn er ook nieuwe olifanten te verslaan.
We zijn veel te slim om op konijnen te jagen. Wat onze job ook is, we hebben olifanten nodig. Ze maken ons blij en geven ons energie
Creatief om 15u
Volgens Geraerts is het beter om oppervlakkige taken, zoals vergaderen of mails beantwoorden, op de middag in te plannen. Want dan is je focuspiek weg. Rond 15u is je geest het creatiefst, een ideaal moment dus om brainstormsessies met collega’s te organiseren.
“Helaas houden we te weinig rekening met onze aandachtsspier. We plannen maar ieder vrij gaatje in onze agenda vol.”
“Je moet je grenzen durven stellen. Dat is echt nodig. Want we kunnen op automatische piloot zo lang doorgaan. En op een bepaald moment breekt die veer”
Elke Geraerts
Zelf kan ze niet voorspellen of ze tegen burn-out gewapend is. “Burn-out is niet enkel beroep gerelateerd. Stel dat er in mijn gezin iets faliekant misgaat, dan heb ik weinig veerkracht over op het werk.”
Periodes van grote stress detecteert ze dan wél snel: “Ik blijf het helikopteroverzicht behouden. Het is oké om stress te hebben. Zolang je het detecteert en er vervolgens iets aan doet.”
Beverly Bultron
[…]always a massive fan of linking to bloggers that I adore but dont get a lot of link appreciate from[…]